2015 National Architecture Awards: David Oppenheim Award for Sustainable Architecture

Click to enlarge
The University of Queensland, Global Change Institute by Hassell.

The University of Queensland, Global Change Institute by Hassell. Image: Angus Martin

1 of 3
The University of Queensland, Global Change Institute by Hassell.

The University of Queensland, Global Change Institute by Hassell. Image: Angus Martin

2 of 3
The University of Queensland, Global Change Institute by Hassell.

The University of Queensland, Global Change Institute by Hassell. Image: Peter Bennetts

3 of 3

The University of Queensland, Global Change Institute by Hassell
Sustainable Architecture: David Oppenheim Award
Australian Institute of Architects

Jury citation

The University of Queensland Global Change Institute (GCI) embodies a holistic, integrated approach to ecological design that deserves special celebration as it achieves architectural excellence while pushing forward the frontiers for sustainability. The project was awarded because of its comprehensive and extensive incorporation of sustainable measures, from passive, low-tech strategies to more innovative active technologies, using the building and the research generated within it to educate and partner with industry while at the same time creating uplifting architecture conducive to an inviting, healthy working environment.

The GCI is a living experimental model with ongoing monitoring, guided by the Living Building Challenge, and it will continue to offer leadership in innovations combating global change. It is a 6-star Green Star certified building, targeting net zero energy and a carbon-neutral footprint in its operation. Its sustainable measures include: renewable solar energy captured and stored in the building, natural ventilation for 88 percent of the year, an innovative translucent ETFE (a fluorine-based plastic) triple-skin atrium roof, a green wall that naturally filters the air, operable layered facades that contribute to thermal comfort, the first use of cement-free structural geopolymer concrete (made from fly-ash), a labyrinth for passive cooling and innovative use of recycled materials. It is an infill development incorporated into an adjacent heritage building, there is “task air” available at each desk which can be altered individually and, in the building’s daily operation, there is collaboration with multiple disciplines and research experts to develop innovations and products relevant to industry.

The jury appreciated the discreet expression of sustainability. This is not an architecture of gadgets but a highly sophisticated building addition that is respectful to its historic neighbour and has made a substantial contribution in its own right as an aesthetic composition. The spaces of the open office floors are dignified by cleverly designed workstations and exposed sculptural precast floor panels with chilled water flushed through them. The building’s sky-lit atrium is a triumph, transforming a former service zone into a showpiece for the university. This is a project that successfully combines architectural excellence and ecological sustainability.


More awards

Most read