2015 National Architecture Awards: Robin Boyd Award for Houses (New)

Click to enlarge
Planchonella House by Jesse Bennett Architect Builder.

Planchonella House by Jesse Bennett Architect Builder. Image: Sean Fennessy

1 of 3
Planchonella House by Jesse Bennett Architect Builder.

Planchonella House by Jesse Bennett Architect Builder. Image: Sean Fennessy

2 of 3
Planchonella House by Jesse Bennett Architect Builder.

Planchonella House by Jesse Bennett Architect Builder. Image: Sean Fennessy

3 of 3

Planchonella House by Jesse Bennett Architect Builder
Residential Architecture – Houses (New): Robin Boyd Award
Australian Institute of Architects

Jury citation

Here is an architect/builder/inventor and an interior innovator at their combined best. The Planchonella House in Cairns is not constrained by climatic concerns or by a client who might have had differing design aspirations. It has a consistency throughout. Its most persuasive attitude is its invention and directed playfulness. As architect and builder Jesse Bennett informed us on site, “The form of the house evolved out of planning the internal relationships.” This house was not formed from a singular concept but from an evolving set of often opposite relationships: open to closed container, concrete upper to concrete lower slab, concrete to glass, timber framing to metal framing, air to solid, planar to curved. The house often appears raw because of the directness of its materials but it is highly sophisticated and inventive in its detailing. The combination is surprising and confident and it is this that sets this house apart.

The Planchonella House also belongs to its place. The rear northern courtyard sets the datum for the large amoebic living platform. This courtyard, with its spongy carpet of green grass, is a northern harbour while the house proper occupies a southern viewing platform. With arms extending north and east, enjoying the calm lawn that faces upwards to the mountain and rainforest, the house focuses on the south, the long view and long drop of the impossibly steep site. It is to the south that the curvaceous edge of the two concrete slabs – floor and roof – are most wonderfully linked by the play of glazed vertical panels, framing the view in rosewood, then floating in frameless glass. The fine black silicon lines of glass panelling joints are reminiscent of seamed hosiery. The joy of living is embraced at every viewpoint.

Detailing is never taken for granted. Every moment is an opportunity for a new analysis and a fresh invention. Glass sliding door mechanisms have been rethought, designed and cast; the thick bookshelf wall – lined with books on one side and black upholstered silk on the other side – has a long rosewood crafted handle that allows one to enter the inner sanctum and close out the public realm. It opens with a simple pivot. There’s a “femme fatale” wardrobe that is a shop setting out of Sex and the Single Girl . The steel frames that support the stair treads also become the balustrade frames of steel to echo the frames of rosewood windows. All the furniture – like this house – has been designed to fit or echo relationships of harmony and surprise.

Read the project review by Shaneen Fantin from Houses issue 104.


More awards

2017 WA Architecture Awards

2017 WA Architecture Awards

The Australian Institute of Architects announced the winners of the 2017 Western Australian Architecture Awards on Friday, June 23, at the Crown Towers II Ballroom.

Most read