2016 Australian Interior Design Awards: Workplace Design

Click to enlarge
North Lakes Office Fitout by Nielsen Workshop & Morgan Jenkins Architecture

North Lakes Office Fitout by Nielsen Workshop & Morgan Jenkins Architecture Image: Camera Obscura

1 of 4
North Lakes Office Fitout by Nielsen Workshop & Morgan Jenkins Architecture

North Lakes Office Fitout by Nielsen Workshop & Morgan Jenkins Architecture Image: Camera Obscura

2 of 4
North Lakes Office Fitout by Nielsen Workshop & Morgan Jenkins Architecture

North Lakes Office Fitout by Nielsen Workshop & Morgan Jenkins Architecture Image: Camera Obscura

3 of 4
North Lakes Office Fitout by Nielsen Workshop & Morgan Jenkins Architecture

North Lakes Office Fitout by Nielsen Workshop & Morgan Jenkins Architecture Image: Camera Obscura

4 of 4

2016 Australian Interior Design Awards
Workplace Design
North Lakes Office Fitout by Nielsen Workshop & Morgan Jenkins Architecture

Jury comment

The North Lakes Office Fitout is a transformational project that creates an inspiring interior within an uninspiring building envelope. The designers expertly manipulated volume to create varying workplace settings and experiences, creatively overcoming restrictions relating to building enclosure, budget and the surrounding industrial estate. The project signals unprecedented possibilities for workplace interior design, regardless of constraints. It reinvents tilt-slab construction and turns convention on its head.

Design statement

The North Lakes Office Fitout is an office for three tenants sharing one small warehouse in North Lakes, north of Brisbane. The warehouse itself is part of a generic industrial development and is essentially a 10 metre × 10 metre tilt-slab box standing seven metres high, with west-facing openings. The project quickly became an exercise in harnessing and manipulating daylight. The plan and section of the project hinge around three polycarbonate light wells that operate between the two levels, bringing daylight deep into the building. The aim was to create an office space that could operate with passive cooling and minimal artificial light for the majority of the year. These light wells define the various zones of the tenancy and create key moments of separation and convergence for the three tenants and their staff.

The office was designed and built within tight budget constraints and aims to challenge traditional notions of commercial office space in terms of environmental factors, materiality and enclosure.

The Award for Workplace Design is supported by Laminex. The Australian Interior Design Awards are presented by the Design Institute of Australia and Artichoke magazine. For more images of this project, see the Australian Interior Design Awards gallery.


More awards

Most read

Monastic modesty: Surry Hills House

Monastic modesty: Surry Hills House

This refurbishment of a narrow terrace house by Benn and Penna Architecture presents the client with a light-filled, monastic and disciplined setting for life to unfold.
Fewer walls, more life: Big Small House

Fewer walls, more life: Big Small House

Designed according to the philosophy that “less is more,” this layered family home by People Oriented Design offers an engaging contribution to the conversation about twenty-first-century Queensland architecture.