2016 National Architecture Awards: Eleanor Cullis-Hill Award for Residential Architecture – Houses (Alterations and Additions)

Click to enlarge
Jenny's House by Rosevear Stephenson.

Jenny’s House by Rosevear Stephenson. Image: Ray Joyce

1 of 3
Jenny's House by Rosevear Stephenson.

Jenny’s House by Rosevear Stephenson. Image: Ray Joyce

2 of 3
Jenny's House by Rosevear Stephenson.

Jenny’s House by Rosevear Stephenson. Image: Ray Joyce

3 of 3

Jenny’s House by Rosevear Stephenson
Residential Architecture – Houses (Alterations and Additions): Eleanor Cullis-Hill Award
Australian Institute of Architects

Jury citation

This beautifully refined work is as much a result of the maturity and intelligence of the architect as it is due to the generous and caring relationship between the architect and their client, Jenny. Evidence of this productive collaboration is manifest in two principal rooms on the site: a singular open-planned volume at the hands of the architect and a flourishing and intriguing garden executed by Jenny.

Only an elegant and finely crafted line of glazing sits at the junction of these two rooms. It is, however, the presence of the original external rear wall of the historic four-room brick cottage, now forming an interior wall, that leaves you questioning whether you are in fact already outside and occupying the garden. This is a pleasant and refreshingly simple architectural gesture.

It is through this profound connection to the garden setting – the changing light, plants and presence of the ground – that the owner may establish her own sense of belonging to the setting, which is layered in over one hundred years of history.

Jenny’s House was featured in a profile of Rosevear Stephenson from Houses 109.


More awards

2017 Dulux Study Tour

2017 Dulux Study Tour

The Australian Institute of Architects has announced the five architects selected to participate in the 2017 Dulux Study Tour.

Most read

Rich and robust: Brick House

Rich and robust: Brick House

A layered arrangement of volumes and materials gives this new home by Andrew Burges Architects a spatial richness and complexity that balances privacy and outlook.