2016 National Landscape Architecture Awards: Award for Infrastructure

Click to enlarge
John Whitton Bridge Open Space by Oculus.

John Whitton Bridge Open Space by Oculus. Image: Simon Patching

John Whitton Bridge Open Space by Oculus
Infrastructure: Landscape Architecture Award
Australian Institute of Landscape Architects

Jury comment
The space beneath our cities’ infrastructure is often left over and misused, sometimes dangerous, but mostly forgotten. This modest project under existing pedestrian and rail bridges on the shores of the Parramatta River gives meaning and function to such spaces, rediscovering value for local communities and other users.

The project reconnects communities and spaces previously separated by road and rail. Now people stroll, cycle or run around the peninsula – the work is both a new destination and a link. The design fuses the infrastructure context with the natural opportunities of the foreshore park. Lighting, landscape elements and detailing encourage mixed uses over both day and night and contribute to improved quality of experience and definition of the space.

The John Whitton Bridge Open Space demonstrates how landscape architecture can contribute to the creation of a complex multi-use public domain that provides function, connectivity, amenity and social engagement. It shows how reprogramming everyday uses, along with careful design and implementation, can encourage social engagement and provide safe access. This approach is relevant to other ubiquitous urban spaces – boat ramps, paths, foreshore car parking and other leftover waterfront spaces – and serves as an exemplar for future work.


More awards

Most read

Fewer walls, more life: Big Small House

Fewer walls, more life: Big Small House

Designed according to the philosophy that “less is more,” this layered family home by People Oriented Design offers an engaging contribution to the conversation about twenty-first-century Queensland architecture.
Monastic modesty: Surry Hills House

Monastic modesty: Surry Hills House

This refurbishment of a narrow terrace house by Benn and Penna Architecture presents the client with a light-filled, monastic and disciplined setting for life to unfold.