2017 Australian Interior Design Awards: Hospitality Design

Click to enlarge
Higher Ground by Design Office.

Higher Ground by Design Office. Image: Sean Fennessy

1 of 3
Higher Ground by Design Office.

Higher Ground by Design Office. Image: Sean Fennessy

2 of 3
Higher Ground by Design Office.

Higher Ground by Design Office.

3 of 3

2017 Australian Interior Design Awards
Hospitality Design
Higher Ground by Design Office

Jury comment

Higher Ground’s design celebrates the amazing volume of what was a former power station in Melbourne’s CBD. To simply describe this project as a sophisticated example of adaptive re-use belies its conceptual and aesthetic rigour. The jury commends its redefining of the typical cafe typology into a high-end hospitality venue, more akin to a hotel lobby than a casual eatery. While the industrial appearance of its former use remains, the expertly integrated services, overall fine detailing and furniture and lighting selection are exemplary.

Intimate niches are created at various platforms across six changes in level throughout this tall interior so patrons can engage in quiet conversation or simply sit and enjoy the expansive internal view. It’s clever planning that allows for increased capacity, without jamming the space with tables and chairs. Circulation paths are generous and the general sense of theatre is unexpectedly fun and inviting, making it easy to order just one more coffee. The jury applauds this project for setting a high benchmark in advocating for good design in the hospitality sector, especially in a market as notoriously competitive as Melbourne.

Design statement

Higher Ground is an all-day hospitality destination at the heart of an evolving city precinct in Melbourne’s CBD. The former power station was reimagined to include six new connected levels, which wrap around the perimeter of the original brick building to create a suite of intimate tiered platforms. The client’s brief sought to evoke the feeling of a hotel lobby – a convivial and animated environment from early morning to late night. A defined sense of place is provided on each platform with maintained visual connections to the open kitchen, bar and entry. New architectural interventions are designed to sit with deliberate tension between the existing brick and concrete forms. The rich and tactile palette of new materials combines terrazzo, cork, painted steel, stone, black fibre board and solid timbers. Layers of planting, rugs, loose furniture and lighting inhabit the various levels to provide a range of seating options for customers throughout the day.

The Australian Interior Design Awards are presented by the Design Institute of Australia and Artichoke magazine. For more images of this project, see the Australian Interior Design Awards gallery.


More awards

Most read