Urban multi-tasker: Backyard Studio

Click to enlarge
A new garden pavilion provides a guestroom, music room, laundry, garage and extra storage, while also creating a visually appealing backdrop to the backyard.

A new garden pavilion provides a guestroom, music room, laundry, garage and extra storage, while also creating a visually appealing backdrop to the backyard. Image: Derek Swalwell

1 of 9
The white battened facade of the studio peels away from the building walls to allow for an open stair.

The white battened facade of the studio peels away from the building walls to allow for an open stair. Image: Derek Swalwell

2 of 9
The open stair connects the studio with the backyard and encourages the use of the upper level.

The open stair connects the studio with the backyard and encourages the use of the upper level. Image: Derek Swalwell

3 of 9
Intended to be used in a number of ways, the garagde includes a laundry set-up.

Intended to be used in a number of ways, the garagde includes a laundry set-up. Image: Derek Swalwell

4 of 9
The garage is lit from above via translucent cladding supported by an exposed truss structure.

The garage is lit from above via translucent cladding supported by an exposed truss structure. Image: Derek Swalwell

5 of 9
The guestroom on the upper level of the new studio can also be used as a study, yoga studio or playroom.

The guestroom on the upper level of the new studio can also be used as a study, yoga studio or playroom. Image: Derek Swalwell

6 of 9
On the lower level of the studio, green carpet connects the soundproof music room to the landscape greenery.

On the lower level of the studio, green carpet connects the soundproof music room to the landscape greenery. Image: Derek Swalwell

7 of 9
Timber and translucent polycarbonate bifold doors fold back to open the garage to the backyard.

Timber and translucent polycarbonate bifold doors fold back to open the garage to the backyard. Image: Derek Swalwell

8 of 9
The studio opens to the rear laneway, borrowing space and views from this underused passageway.

The studio opens to the rear laneway, borrowing space and views from this underused passageway. Image: Derek Swalwell

9 of 9

Adapting an inner-city site for a young family with a steady stream of interstate guests called for a standalone addition that accommodates a plethora of different activities.

Moving to the outer suburbs when you’re ready to start a family is a thing of the past – or, at least, there is a visible shift in the way the current generation of young families is choosing to live. Meredith Cole and her family are an example of this shift. Originally from Perth, Meredith’s family has chosen to settle in Melbourne’s Fitzroy North – for the lifestyle, the ease of commuting to and from work and the close proximity to their friends. With eight-year-old twin boys, the family needed space, but rather than moving out of the inner city to a bigger home, they decided to engage Matt Rawlins of Figureground Architecture to help them make the most of their block of land. As Meredith says, “good architecture makes your life easier.”

The studio opens to the rear laneway, borrowing space and views from this underused passageway. Image:  Derek Swalwell

Backyard Studio is the result of the architect making the most of every opportunity in a relatively simple brief. Keen to replace a rundown, poorly sited backyard shed, the family asked for a place for Meredith’s husband, Nick, to play music, a garage, a laundry, a guestroom and more storage space. The decision to create a new standalone building was twofold: firstly, the rear section of the main house had already been renovated relatively recently; secondly, the music room was to be separated from the main house to enable noise isolation. This detachment from the main house has a number of subsequent advantages, such as the creation of a north-facing room in a south-facing backyard and the bookending of the site to create a contained outdoor space. In addition, the separate guest pavilion allows visitors to remain independent from the hustle and bustle of the family home. The family has a steady stream of interstate visitors and rather than worrying about rearranging the house and family schedule each time they stay, Meredith can simply say to her guests, “Here are the keys.”

The open stair connects the studio with the backyard and encourages the use of the upper level. Image:  Derek Swalwell

The guestroom is located on the upper level of the studio. The simple north-facing space could be used in a number of ways – a place to practise yoga, for the boys to play, guests to stay, nephews to study and the list goes on. Below this is a soundproof music room that opens onto the backyard, a storeroom and a garage space. Far from the dark and utilitarian room that you’d expect to constitute a garage, this space is one you would want to spend time in. Lit from above via translucent roof cladding supported by an exposed truss structure, the multifunctional garage opens to the backyard via a bifold door. On the other side, the space opens out onto the adjacent laneway, borrowing space and views from this underused passageway. It’s easy to imagine the many different activities this space will accommodate as the boys grow up, from tinkering with some tools to teenage birthday celebrations.

The studio itself creates a visually appealing backdrop to the garden – the arrangement of different materials is made consistent by their colour, white. The battened portion of the facade peels away from the main structure to allow for an open stair that encourages the use of the upper level and connects it directly with the outdoor space below. The folding of the roof form not only works from the exterior, but has also contributed to the quality of the garage below by giving it extra height.

The garage is lit from above via translucent cladding supported by an exposed truss structure. Image:  Derek Swalwell

The real achievement of this project lies in the connection between the new studio and the backyard and in the way they work together. It is perhaps relevant that Matt studied landscape architecture before architecture and has always been interested in the connection between the built form and the surrounding context. In this case, Mud Office cleverly designed the landscape using the bones of Matt’s original masterplan for the site. In a very small footprint, it accommodates space for kicking a ball, a trampoline, a basketball hoop and a four square court, and connects back to a sunken entertaining deck that is attached to the main house. It also houses a selection of deciduous fruit trees and an existing pistachio nut tree, which the dwelling folds back to make room for. The two buildings work together to bookend the site and create a contained, functional courtyard garden. Meredith’s friends often remark, “The yard looks bigger!” – but it’s all about efficiency of space.

The so-called “granny flat” has recently made a comeback in Australia, but in a new form that permits more flexible social arrangements as opposed to just housing elderly parents (which, in fact, Backyard Studio isn’t intended for at all). Make Architecture’s Little Brick Studio in Melbourne ( Houses 94), Fearns Studio’s Bondi House in Sydney ( Houses 93) and Atelier Chen Hung’s Keperra House in Brisbane ( Houses 91) are all contemporary examples of this type of detached and multifunctional secondary living space that caters to a variety of living needs. Although Figureground Architecture’s Backyard Studio and its adjacent backyard are carefully planned, there is an informality about the project that suits family life. Adapting compact urban housing in this way is a sustainable model and as demographics continue to change, there will be an increasing need for clever thinking like this.


More projects

Nesting galleries: East Pilbara Arts Centre

Nesting galleries: East Pilbara Arts Centre

A new gallery for the Indigenous art collective Martumili Artists, designed by Officer Woods Architects, is proving to be an important cultural facility for the small community of Newman in Western Australia.
Sharp pitch: Wilston Bungalow

Sharp pitch: Wilston Bungalow

The spirit and character of a modest postwar bungalow have been retained and celebrated by its architect-owner, who has reconnected the home to its backyard.
On the edge: The Farm

On the edge: The Farm

A new coastal home by Fergus Scott Architects that can accommodate up to thirty relatives and friends.
Sartorial scenes: Dilettante

Sartorial scenes: Dilettante

Textural, architecturally sparse and experimental, Dilettante’s new flagship store in Perth, designed by Ohlo Studio, celebrates the theatrical and subversive presentation of clothing that the brand is known for.
Set to music: The Piano Mill

Set to music: The Piano Mill

A collaboration between an architect, a composer and an artistic director, The Piano Mill by Conrad Gargett is simultaneously a building, a site-specific artwork and “a mega instrument.”

Most read