Rich and robust: Brick House

Click to enlarge
A layering of indoor and outdoor spaces defines the spatial arrangement of this coastal Sydney home.

A layering of indoor and outdoor spaces defines the spatial arrangement of this coastal Sydney home. Image: Peter Bennetts

1 of 11
From the street, the new house presents itself as stacked cubic forms.

From the street, the new house presents itself as stacked cubic forms. Image: Peter Bennetts

2 of 11
A series of double-height voids are side lit by huge window panels showing only the sky.

A series of double-height voids are side lit by huge window panels showing only the sky. Image: Peter Bennetts

3 of 11
For a house on a flat site, the ground floor has a surprisingly rich and subtle topography.

For a house on a flat site, the ground floor has a surprisingly rich and subtle topography. Image: Peter Bennetts

4 of 11
The pale bricks developed for Peter Zumthor’s Kolumba project in Cologne became the basis for a robust material palette.

The pale bricks developed for Peter Zumthor’s Kolumba project in Cologne became the basis for a robust material palette. Image: Peter Bennetts

5 of 11
The use of footbridges on the upper level cleverly provides privacy between the adult, child and guest zones.

The use of footbridges on the upper level cleverly provides privacy between the adult, child and guest zones. Image: Peter Bennetts

6 of 11
Mirrored shutters at the end of the hallways reflect glimpses of the sky, garden and house.

Mirrored shutters at the end of the hallways reflect glimpses of the sky, garden and house. Image: Peter Bennetts

7 of 11
Skylights and high windows provide privacy from neighbours and natural light.

Skylights and high windows provide privacy from neighbours and natural light. Image: Peter Bennetts

8 of 11
The rear elevation reaches out into the backyard, with a “covered garden room” extending into a deck area.

The rear elevation reaches out into the backyard, with a “covered garden room” extending into a deck area. Image: Peter Bennetts

9 of 11
Plans of Brick House by Andrew Burges Architects.

Plans of Brick House by Andrew Burges Architects.

10 of 11
Sections of Brick House by Andrew Burges Architects.

Sections of Brick House by Andrew Burges Architects.

11 of 11

A layered arrangement of volumes and materials gives this new home by Andrew Burges Architects a spatial richness and complexity that balances privacy and outlook.

The streets behind Sydney’s North Bondi Beach have a strange quality about them – they are not as relaxed as one would hope. There are few beach views, sporadic breezes and a constant air of street parking angst. The houses here are, for the most part, built to maximum width, with a maximum block footprint. Some houses are oversized adaptations of beach bungalows, while others are new. Brick House by Andrew Burges Architects falls into the latter category. The site was once home to a badly altered bungalow and original houses remain on either side. The clients came to Andrew with some experience of the process, having worked with other architects. Their brief was concise – they wanted something interesting, and they wanted to use the pale bricks developed for Peter Zumthor’s Kolumba museum in Cologne, Germany.

This benchmark brick became the basis of a robust palette of materials that Andrew developed. Andrew’s other beachside residential projects have shown a delicious preoccupation with indoor and outdoor layering, and he has continued to explore and enrich this theme in this project. The soft grey external brickwork, with wide mortar joints, turns and wraps into the house to form major structural walls and the fireplace surround. Blackened timber wall panelling clads upper walls inside and corresponding first floor walls outside. Blackened timber shutters appear on the front and back elevations, but are echoed with different shutters inside. The timber beams and ply soffit of the main living spaces seamlessly extend to covered outdoor areas. The clients have three boys and the house has a robustness that suits its occupants well.

The rear elevation reaches out into the backyard, with a “covered garden room” extending into a deck area.  Image:  Peter Bennetts

From the street, the house presents as a cubic form, but once inside, the mass of the house breaks down immediately. A series of double-height voids divide the upper rooms into smaller forms and towers. Several bridges are visible above, traversing the soaring slivers of space. The voids are lit from the side by huge window panels showing only sky. This strategy is an extremely clever tactic, where occupants forget their close proximity to neighbours, and is further strengthened by smaller side windows (in bedrooms and bathrooms) that are mirrored inside to reflect the garden, rather than the abutting neighbours’ side walls and roofs.

For a house on a flat site, the ground floor has a surprisingly rich and subtle topography. One steps from the entry’s concrete floor up to the core of the house, the kitchen and dining areas, which are marked by a timber floor. This has void areas above it, so feels like the heart of the house. After crossing this space, one then steps down to the living room at the rear that addresses the wide garden. Here, Andrew has reverted to a concrete floor, and therefore the space feels much more like a covered garden room. The repeated pattern of three to four concrete steps marks most thresholds, as well as the entry point to the stairwell. The area surrounding the stairwell is a masterful combination of brick, natural timber panels and blackened wood cladding, drawing together the four constant house materials.

The use of footbridges on the upper level cleverly provides privacy between the adult, child and guest zones. Image:  Peter Bennetts

At the first floor, three separate “footbridges” head in disparate directions. This gives wonderful privacy between adult, child and guest zones. The voids at this level of the house allow voices and family life to waft up from the lower level.

The hallways are lit from above, and mirrored shutters at the end of the hallways reflect glimpses of sky, garden and the house. Each hallway is lined with cupboards made from one of the main house materials. Bathrooms are concealed at the end of a circuitous route.

At present, the garden is simple – a lawn for the boys to tumble on with some perimeter planting. Ever self-critical, Andrew hopes the house will seem less like a “box” once more embedded in a fully developed native garden setting.

The project has a great richness of architectural terrain, and a remarkable range of volumes and spaces to it. It must surely surpass the clients’ greatest hopes for “something interesting.” Most importantly, the house has a calm, robust quality about it – it is a beach house that belies a big build on expensive land in an area of frenetic construction.


More projects

Coastal barn: Glass House Residence

Coastal barn: Glass House Residence

Representing the socially conscious ideologies of its designers, this cleverly stitched-together, barn-like family home is “engaging, honest and refreshingly straightforward.”
 ‘Bold and refined’: Orange Regional Museum

‘Bold and refined’: Orange Regional Museum

Crone Architects’ addition to the civic precinct of Orange in New South Wales is a highly refined building and suite of generous public spaces that “grow” out of the landscape and connect seamlessly with the existing pedestrian network.
Urban patterns: Waterloo Street Townhouses

Urban patterns: Waterloo Street Townhouses

This converted warehouse project responds to increasing housing density with quality spatial thinking. The design of the townhouse insertions respects the original structure’s heritage while adding a new layer of function and detail.
Intimate volume: Higher Ground

Intimate volume: Higher Ground

DesignOffice has teamed up with the owners of famed Melbourne cafes Top Paddock and The Kettle Black to turn a cavernous former power station into a refined and welcoming all-day dining venue in the CBD.
Artisanal values: Fish Creek House

Artisanal values: Fish Creek House

Robust, tactile and honest, the design of this new house responds instinctively to its setting, celebrating the human experience and artisanal values.

Most read

2017 WA Architecture Awards

2017 WA Architecture Awards

The Australian Institute of Architects announced the winners of the 2017 Western Australian Architecture Awards on Friday, June 23, at the Crown Towers II Ballroom.