Gordon Street Garage

Click to enlarge
Original materials and fittings were recycled throughout the project.

Original materials and fittings were recycled throughout the project. Image: David Cruse

1 of 6
Different areas, offer different dining experiences.

Different areas, offer different dining experiences. Image: Penny Lane

2 of 6
Green chair frames and a cobalt blue beam add splashes of colour.

Green chair frames and a cobalt blue beam add splashes of colour. Image: Penny Lane

3 of 6
The restaurant blends its industrial legacy with European dining.

The restaurant blends its industrial legacy with European dining. Image: Penny Lane

4 of 6
The cozy mezzanine level has a fireplace.

The cozy mezzanine level has a fireplace. Image: Penny Lane

5 of 6
A dining area with custom-designed lights and upholstered bus seats.

A dining area with custom-designed lights and upholstered bus seats. Image: Penny Lane

6 of 6

The reuse of a West Perth garage by Foolscap Studio has merged industrial qualities with European ideals of the home, generating a casual eatery with soul.

The Gordon Street Garage, designed by Sydney and Melbourne-based firm Foolscap Studio, is a new venture for seasoned restaurateurs Nic Trimboli, Graham Arthur and Daniel Godsell. Its reuse of a former auto mechanic site in West Perth has merged its inherent industrial qualities with European ideals of the home, in an energetic, intimate interior.

On the fringe of Perth’s CBD, West Perth is a mixed-use area characterized by an eclectic combination of semi-industrial, residential and commercial uses. Adapting a disused garage at 16 Gordon Street, Foolscap Studio, working in close collaboration with Trimboli and his team, focused on West Perth’s industrial characteristics and the notable influx of European immigrants to the suburb in gold-rush times and again post-WWII. This emphasis underscored the restaurant owners’ longstanding relationships with local producers and suppliers, many of European background.

The Foolscap team wanted to create a place that connected with memories of suburban homes and backyard vegetable gardens as well as industrial heritage. The site had once served as the Blue Seal chocolate factory and later, Kings Park Auto mechanics. The designers were careful to retain indications of these previous uses, a layering of functional narratives interpreted through design. The front facade was stripped back to reveal the Blue Seal logo and the original mezzanine level was left intact. Elements of the auto mechanic’s garage were retained, including the concrete floors and two-tone blue stripes on the walls.

Different areas, offer different dining experiences. Image:  Penny Lane

Original workbenches were reused, and the jarrah floorboards repuprosed for ceiling joists, skirting and wall linings. Foolscap designer Kate Archibald says the elements “lend a feeling of warmth that can only comes through the subtle effects of age.” A sign with the motto “do it once, do it right” seemed appropriated cladding for an upstairs office.

The airy interior volume has been ‘zoned’ for different modes of dining, each evoking a subtle difference in atmosphere. Front of house provides a “common room,” with small tables, stools and a communal dining area for a fast-paced, drop-in/drop-out dynamic. Prominently positioned as you enter, the folded zinc bar is ornately clad in an assemblage of European-inspired, hand-painted tiles in blues and white. The adjacent area provides high bar-style seating, which seems perfect for friends gathering for drinks and a bite to eat on the weekend.

A dining area with custom-designed lights and upholstered bus seats. Image:  Penny Lane

Back of house accommodates an open area of bus seats, suited to lively group dining. Collaborating with Justin Lamont of Life Space Journey, Foolscap Studio custom-designed the industrial wax-steel wall lights and pendants. The upholstered seating, also custom-designed with Lamont, provides the prime conceptual fusion, merging the industrial materiality and manufacture of the steel frame with the handcrafted quality of the Mediterranean-style upholstery.

To the north are small tables with booth seating. This dining area is semi-enclosed under a moody, dropped ceiling constructed from pegboard – a reference to the former garage’s toolshed. Splashes of cyan, aqua and cobalt blue lend a lively atmosphere to this open area, as do the bright green bent-steel chairs scattered throughout. A glazed wall framed in steel looks out over a backyard vegetable patch of herbs and edible flowers.

The cozy mezzanine level has a fireplace. Image:  Penny Lane

Larger dining tables are arranged under the mezzanine level for families and larger groups. Old family photographs, chosen by Trimboli and his team from the archives of local producers and suppliers, are scattered on the walls, contributing to the domestic atmosphere with a palpable sense of the past.

The fireplace stack extends vertically from the kitchen to the mezzanine, boldly articulated in glazed grey and white bricks. It functions as the chef’s pizza oven and a fireplace for guests to enjoy a glass of wine by the hearth, up on the mezannine – where retro lounges in earthy tones and Scandinavian sideboards in golden teak lend an intimate and homely air.

The overall sectioning of dining areas is highly effective but also completely flexible for future needs. The space pulls together spirited gestures to set a tone that is both personal and accessible. Attracting locals and visitors to the neighbouring Perth Arena, Gordon Street Garage has successfully tapped into the underlying qualities of West Perth, and judging by the constant hum emanating from this new space, the community have taken to it well.


More projects

Coastal barn: Glass House Residence

Coastal barn: Glass House Residence

Representing the socially conscious ideologies of its designers, this cleverly stitched-together, barn-like family home is “engaging, honest and refreshingly straightforward.”
 ‘Bold and refined’: Orange Regional Museum

‘Bold and refined’: Orange Regional Museum

Crone Architects’ addition to the civic precinct of Orange in New South Wales is a highly refined building and suite of generous public spaces that “grow” out of the landscape and connect seamlessly with the existing pedestrian network.
Urban patterns: Waterloo Street Townhouses

Urban patterns: Waterloo Street Townhouses

This converted warehouse project responds to increasing housing density with quality spatial thinking. The design of the townhouse insertions respects the original structure’s heritage while adding a new layer of function and detail.
Intimate volume: Higher Ground

Intimate volume: Higher Ground

DesignOffice has teamed up with the owners of famed Melbourne cafes Top Paddock and The Kettle Black to turn a cavernous former power station into a refined and welcoming all-day dining venue in the CBD.
Artisanal values: Fish Creek House

Artisanal values: Fish Creek House

Robust, tactile and honest, the design of this new house responds instinctively to its setting, celebrating the human experience and artisanal values.

Most read