Cliffhanger

Click to enlarge
Nagoya house by D.I.G Architects and Nawakenji-m.

Nagoya house by D.I.G Architects and Nawakenji-m. Image: Sakashita

1 of 8
The exterior of what the architects call 'K' house.

The exterior of what the architects call ‘K’ house. Image: Sakashita

2 of 8
View of the townscape from the front of the house.

View of the townscape from the front of the house. Image: Sakashita

3 of 8
One level below the entrance, the living area and bathroom reside.

One level below the entrance, the living area and bathroom reside. Image: Sakashita

4 of 8
The front door opens onto an iron walkway that leads to the other parts of the house.

The front door opens onto an iron walkway that leads to the other parts of the house. Image: Sakashita

5 of 8
Each part of the house features odd angles and irregular spaces.

Each part of the house features odd angles and irregular spaces. Image: Sakashita

6 of 8
A rectangular kitchen and skewed living area force a bathroom to be wedged into the corner – but in a good way.

A rectangular kitchen and skewed living area force a bathroom to be wedged into the corner – but in a good way. Image: Sakashita

7 of 8
A small triangle of land barely big enough for a car separates the house from the road.

A small triangle of land barely big enough for a car separates the house from the road. Image: Sakashita

8 of 8

Tommy Honey can't decide if this tiny house on a hill in Nagoya is taking off or landing. He finds the ambiguity “awkward, exciting and challenging”.

Above Nagoya, Japan, D.I.G Architects and Nawakenji-m have built a small house located on a steep slope. In typically abstruse Japanese fashion, the 2011 dwelling was conceived as a bubble that alights on a pit carved into the land, which then opens out to the sky, fastens to the earth and sets a sail. The architects have taken this concept and turned it into a tiny 89-square-metre house that perches on (or does it snuggle into?) a cliff. A small triangle of land barely big enough for a car separates the house from the road.The external form of the house is a three-dimensional tessellation of metal weatherboards that ignore rectilinear constraints. The result is somewhere between an alien spacecraft that has crash-landed and an enlarged, faceted gem – sharp, angular and striking.

The client simply wanted a life with nature nearby and the beautiful townscape in the distance. The architects’ response to the brief was to create a habitat generated by the natural form of the cliff; it digs in and hangs on, precariously, to the land below. The excavation creates a solid floor anchored to the earth with the front of the house lifting up and out to embrace the city below. The architects refer to this excavation as a “dent,” and the lifting part of the house as a ‘sail’. Intriguingly, this approach allows the house to float and be anchored simultaneously – think hot-air balloon as its basket touches down, or a diver about to spring.

Internally, the geometric games continue. At the lower level, a rectangular kitchen and skewed living area force a bathroom to be wedged into the corner – but in a good way. The sunken bath and the shower in the angular room have narrow views over the city via a glass door onto the external terrace that the bathroom shares with the living areas. Tucked between the kitchen and the solid earth, with a tiny slot window, is Space 1, the sleeping space. Floating above the living area is a broad platform identified as Space 2 for which the architects freely admit, “there’s no function assigned for the moment.” It is this attitude that is part of the charm of this awkward, exciting and challenging building. It is an exercise in ambiguity: equally solid and light, simple and complex, straightforward and chaotic. This is a house captured in a moment between anchoring and flight.


More postcards

Utzon pilgrimage: Bagsvaerd Church

Utzon pilgrimage: Bagsvaerd Church

The Dulux Study Tour visits the Bagsvaerd Church in Copenhagen –Jørn Utzon’s first commission on his return to Denmark, having withdrawn from his work on the Sydney Opera House.
The many facades of Madrid

The many facades of Madrid

The 2016 Dulux Study Tour group visits Madrid on the last leg of the trip, exploring the city’s many decorated facades and how they contribute to the vibrancy of its spaces.
Culture or commerce: the battle for London’s skyline

Culture or commerce: the battle for London’s skyline

From the Cheesegrater to the Scalpel, the built legacy of London’s planning restrictions is plain to see. On the second stop of the 2016 Dulux Study Tour, the group explores the friction between the city’s commercial and cultural objectives.
ParckFarm

ParckFarm

Parckfarm is an interactive project in Brussels, Belgium that invites visitors to explore new park typologies through art installations, agricultural performances, workshops and community gardens.

Most read

Elemental and abstract: Sydney 385

Elemental and abstract: Sydney 385

Smart Design Studio’s new mixed-use building in Balgowlah, Sydney has an elegantly composed, layered outer skin that brings an urbane character to the suburban streetscape.