Humanities and Science Campus Place: ‘People friendly’

Click to enlarge
The campus and Reconciliation Place. Questacon is on the right and the NGA view corridor is revealed through the removal of Enid Lyons St.

The campus and Reconciliation Place. Questacon is on the right and the NGA view corridor is revealed through the removal of Enid Lyons St. Image: Vikky Wilkes

1 of 6
Sculptures are beginning to inhabit the space: <em>Mobius Strip</em> (foreground) and <em>Szilassi Polyhedron</em> (background), both installed by Questacon.

Sculptures are beginning to inhabit the space: Mobius Strip (foreground) and Szilassi Polyhedron (background), both installed by Questacon. Image: Courtesy Spackman Mossop and Michaels

2 of 6
Approach to Reconciliation Place from Parkes Place West.

Approach to Reconciliation Place from Parkes Place West. Image: Vikky Wilkes

3 of 6
Native planting, organic forms and rustic materials deliberately contrast with the highly organized Canberra landscape.

Native planting, organic forms and rustic materials deliberately contrast with the highly organized Canberra landscape. Image: Courtesy Spackman Mossop and Michaels

4 of 6
New terrace seating creates an “outdoor classroom” for Questacon.

New terrace seating creates an “outdoor classroom” for Questacon. Image: Vikky Wilkes

5 of 6
The New Campus park provides recreation for visitors to NLA and Questacon.

The New Campus park provides recreation for visitors to NLA and Questacon. Image: Vikky Wilkes

6 of 6

Nestled between the National Library of Australia and Questacon, the Humanities and Science Campus, with landscape architecture by Spackman Mossop and Michaels and Lahznimmo Architects, has been transformed into a public space unifying and distinguishing different elements of the campus. Magdalene Keaney spoke to Michael Spackman and Andrew Nimmo about the project for Landscape Architecture Australia.

Landscape architects Spackman Mossop and Michaels (SMM) and Lahznimmo Architects were engaged by the National Capital Authority (NCA) to prepare a development plan for the Humanities and Science Campus in the Parliamentary Triangle in Canberra. The team was also asked to design a new public space between the National Library of Australia and Questacon, known as the Humanities and Science Campus Place. Magdalene Keaney sat down with Michael Spackman and Andrew Nimmo to find out more about the development.

Magdalene Keaney: How does your work in Canberra fit into the broader range of projects you undertake?

Michael Spackman: SMM is interested in the public domain, from a physical design perspective but also from a political, economic and policy perspective. We are strongly of the belief that a healthy public domain and a healthy, functioning society are closely intertwined, including social, economical and environmental benefits. Not surprisingly, our clients tend to be government or government-related organizations. I guess that naturally led us to Canberra.

The campus and Reconciliation Place. Questacon is on the right and the NGA view corridor is revealed through the removal of Enid Lyons St. Image:  Vikky Wilkes

MK: What were your impressions of the Parliamentary Triangle and how did you want your work to develop the zone?

MS: Part of the challenge was to create a place. We had plenty of space but it was fairly undifferentiated and un-programmed.

Andrew Nimmo: Our first impression of the Parliamentary Zone was of a lot of space dotted with modernist objects. While it responded to the scale of the city and the car very well, it was overwhelming for the pedestrian. If our Humanities and Science Campus Place could introduce a pedestrian scale that linked the existing pieces, that would be a good outcome.

MK: Was the proposal developed with Lahznimmo Architects from the outset?

AN: Spackman Mossop and Michaels and Lahznimmo Architects have been collaborating for over ten years. We formed a joint venture in 2001 to address urban design commissions that require the collaborative design skills of both architect and landscape architect.

Sculptures are beginning to inhabit the space: Mobius Strip (foreground) and Szilassi Polyhedron (background), both installed by Questacon. Image:  Courtesy Spackman Mossop and Michaels

MK: Any work in the Parliamentary Zone seems to attract enormous debate. Once you were selected, how were your ideas received?

AN: The public consultation was not without hiccups. Our original scheme, which was supported by the NCA board, Questacon and the library, involved an elliptical pathway that ramped up to meet each of the entry levels of the adjacent buildings and formed a wide, shallow “dish” of space. It was a bold design that we really liked, but it involved replacement of some mature poplars and major changes to the library forecourt. This was too much for many and we had to redesign.

MS: That first scheme and the response perfectly reflected the tension between the heritage modernists’ view of landscape in Canberra and, I guess, our view in creating a place.

MK: Who were the main stakeholders responding to the precinct?

AN: Questacon and the National Library of Australia were the principal stakeholders but when you are working within the Parliamentary Triangle it is probably easier to ask who is not a stakeholder. In Canberra everyone takes an interest and has an opinion. This makes the scrutiny sometimes ruthless, but it also prevents you from producing lazy designs. It keeps you honest.

New terrace seating creates an “outdoor classroom” for Questacon. Image:  Vikky Wilkes

MK: How did the industry’s critical response differ from the stakeholder response?

AN: In the end there was not a great difference. Questacon and the library had specific operational issues that needed to be resolved. Other than that it was an issue of emphasis rather than critical differences – for example, everyone was concerned about retention of mature trees, but some saw heritage as the issue while others saw amenity.

MK: What was the philosophy behind the landscaping and your choices for planting?

AN: The existing landscaping was very formal in a modern, Beaux-Arts idiom and most of the planting was manicured lawn or of European origin. However, a small stand of ecologically significant and mature River Red Gums had somehow survived within the dirt car park.

MS: We collected their seeds and propagated new trees from them.

AN: These trees and their random placement were the perfect departure point for us to introduce an indigenous palette that challenges the predominant formalism.

MS: Native grasses always give a fantastic texture. I have often wondered about the extensive use of exotic grasses in Canberra from a sustainability perspective.

AN: The barbecue shelter, built of rough and recycled timber and rusting steel panels, is also a deliberate challenge to the meticulously detailed and sanitized modernism of the existing architecture.

MK: What single thing do you think would improve the experience of living in Canberra?

AN: Fewer surface car parks. More integrated cycle paths. Less un-programmed open space. A greater density of population and development around Civic. A halt on the further expansion of the Canberra Centre, as it is a private shopping centre starting to create an imbalance in the public domain.

MS: The Northbourne Avenue light rail project is a terrific idea.

MK: And then just for fun … What is your favourite place or landscape anywhere in the world?

MS: Fez in Morocco is an amazing urban experience – intense, unlike anything else. Anyone who is interested in how cities have developed should visit Fez. For natural landscapes Tasmania’s north-west coast is moody and beautiful.


More people

Profile: Phorm Architecture + Design

Profile: Phorm Architecture + Design

With an appreciation of vastness, infinite variety and our temporary occupation of land, each residential project by Phorm Architecture and Design has a deep connection to its site.
The good architect: Shigeru Ban

The good architect: Shigeru Ban

Ahead of Shigeru Ban’s first Australian exhibition, to be presented at SCAF in March, Julian Worrall provides insight into the architect’s distinguished portfolio and ethical approach to architecture.
Vale Matthew Si

Vale Matthew Si

The architecture community farewells Matthew Si, an architect at Woods Bagot who died in the Bourke Street tragedy in Melbourne.

Most read