Modernist evolution: McLeod House

Click to enlarge
An overt expression of materiality is suppressed in favour of spatial clarity.

An overt expression of materiality is suppressed in favour of spatial clarity. Image: Daniel Mayne

1 of 6
The upper level contains twin garages, bedrooms, bathrooms, the kitchen and living area, with rooms either side of a central corridor.

The upper level contains twin garages, bedrooms, bathrooms, the kitchen and living area, with rooms either side of a central corridor. Image: Daniel Mayne

2 of 6
The house was conceived as an “open viewing platform,” with glass and aluminium operable louvres controlling privacy and shading.

The house was conceived as an “open viewing platform,” with glass and aluminium operable louvres controlling privacy and shading. Image: Daniel Mayne

3 of 6
Subtle materials such as grey terrazzo, stainless steel and aluminium put the focus on spatial quality rather than materiality.

Subtle materials such as grey terrazzo, stainless steel and aluminium put the focus on spatial quality rather than materiality. Image: Daniel Mayne

4 of 6
Floor-to-ceiling glazing in all rooms takes advantage of the impressive views and natural light.

Floor-to-ceiling glazing in all rooms takes advantage of the impressive views and natural light. Image: Daniel Mayne

5 of 6
The central corridor ends in a stair that leads to the lower-level guest accommodation and living room, with the pool and garden beyond.

The central corridor ends in a stair that leads to the lower-level guest accommodation and living room, with the pool and garden beyond. Image: Daniel Mayne

6 of 6

Perched high on a rocky outcrop, this expressive home by Ian Moore Architects reveals a strong connection with the experimental architecture of mid-century modernism.

Some houses are designed, built and inhabited within months and this is generally seen as the best outcome for designer and client. There are, however, many instances where the completion of a house is an ongoing project, spanning a timeframe that stretches out to years. While this can be a challenge for all parties, it can also be an opportunity for refinement and reflection. This is the case with the McLeod House by Ian Moore Architects.

The upper level contains twin garages, bedrooms, bathrooms, the kitchen and living area, with rooms either side of a central corridor. Image:  Daniel Mayne

Ian Moore’s involvement in the McLeod House began back in 1997, when the client approached him to design a new house for the site. The client had seen Ian’s Price O’Reilly House (completed in 1995 with Tina Engelen), a seminal work of late-twentieth-century Australian residential architecture, and felt an affinity with its absolute design clarity. Perched high on a rocky outcrop in Sydney’s Castle Cove, the client’s existing 1970s house had “reached its use-by date,” like many of the buildings in the neighbourhood, and the idea was to demolish and start afresh. However, restrictive council planning codes meant that 30 percent of the existing house had to be kept for the rebuild to go ahead. Ian had to work with the bones of the old house as a basis for the reconstruction.

The McLeod House can be seen as an artefact of Ian’s archi-tectural evolution over twenty-five years of practice. Ideas, themes and motifs have been tested here, revisited and reworked. It is also an expression of Ian’s strong connection with the experimental and expressive architecture of mid-century modernism. The McLeod House draws on two classic American houses of the late 1950s for its spatial and experiential configuration. The first is the Hunt House (1957) by Craig Ellwood. Ian attributes to this Malibu house the way the McLeod House’s double garages are used to form a solid facade to the street, separated by a central circulation spine that cuts through the dwelling. Ian sees this as a “non-disclosure of what happens within,” carefully staging the presentation of spectacular views. This tactic, along with the existing footprint, creates a house in three parts: the solid garages, the screened sleeping quarters and the open living spaces. The sleeping quarters are separated from the circulation spine by large sliding panels. This allows the rooms – and the entire home – to open up from side to side. Ian believes in “not creating cellular rooms,” which he sees as inappropriate for the Australian climate and contemporary living.

The house was conceived as an “open viewing platform,” with glass and aluminium operable louvres controlling privacy and shading. Image:  Daniel Mayne

The second modernist house that Ian cites is the 1959 Stahl House by Pierre Koenig. Sited like its Sydney counterpart, it sits high in the Hollywood Hills, with expansive views. Ian has evoked Koenig’s horizontal steel-framed box for the living spaces of the McLeod House. Glass walls slide back behind grey-painted steel columns, allowing the floating pavilion to open up to the surrounding landscape. The experience of being in this room is exhilarating because of its openness and the vastness of its vistas. As Ian says, “you can stay in the living room all day and not need to go anywhere.”

As in the rest of the house, an overt expression of materiality is suppressed in favour of spatial clarity. Ian sees this as an integral component of his design approach, looking for materials “that don’t scream ‘look at me!’” – in this case, grey terrazzo floors, white walls and ceiling, stainless steel and aluminium. Space triumphs over materiality. That is not to say that Ian is not concerned with materials. He notes that over the time period that he has been working on the McLeod House, his attitudes towards materials have changed. In particular, he has developed a great concern for durability, now considering it to be of “key importance” to specify materials that will last and will need very little maintenance. Ian’s material and structural rationalism has been tempered in this project by the client’s extensive collection of Philippe Starck items. The unlikely combination of Starck’s flamboyance and Ian’s restraint works particularly well in this case. The house acts as a foil for the colourful Starck furnishings and fixtures dotted throughout the interior.

Floor-to-ceiling glazing in all rooms takes advantage of the impressive views and natural light. Image:  Daniel Mayne

Ian sees the McLeod House as embodying the mid period of his development. It clearly speaks of Ian’s “structural” background in the explicit expression of structural elements within the design, his fascination with sliding walls in place of boxy rooms and the transition and sequencing within the interior from “private spaces to open communal ones.” Despite the extended time period Ian still sees the design ideas explored in the house – and the practical outcomes – as valid and true to this day, as does the client, who has been delighted to call Ian back every few years to complete another part of the project.


More projects

Coastal barn: Glass House Residence

Coastal barn: Glass House Residence

Representing the socially conscious ideologies of its designers, this cleverly stitched-together, barn-like family home is “engaging, honest and refreshingly straightforward.”
 ‘Bold and refined’: Orange Regional Museum

‘Bold and refined’: Orange Regional Museum

Crone Architects’ addition to the civic precinct of Orange in New South Wales is a highly refined building and suite of generous public spaces that “grow” out of the landscape and connect seamlessly with the existing pedestrian network.
Urban patterns: Waterloo Street Townhouses

Urban patterns: Waterloo Street Townhouses

This converted warehouse project responds to increasing housing density with quality spatial thinking. The design of the townhouse insertions respects the original structure’s heritage while adding a new layer of function and detail.
Intimate volume: Higher Ground

Intimate volume: Higher Ground

DesignOffice has teamed up with the owners of famed Melbourne cafes Top Paddock and The Kettle Black to turn a cavernous former power station into a refined and welcoming all-day dining venue in the CBD.
Artisanal values: Fish Creek House

Artisanal values: Fish Creek House

Robust, tactile and honest, the design of this new house responds instinctively to its setting, celebrating the human experience and artisanal values.

Most read

2017 WA Architecture Awards

2017 WA Architecture Awards

The Australian Institute of Architects announced the winners of the 2017 Western Australian Architecture Awards on Friday, June 23, at the Crown Towers II Ballroom.