Cut both ways: St Kilda East House

Click to enlarge
The second living room, at the front, original part of the house, features a fireplace and is lit with ample daylight. Artwork: Faye De Pasquale.

The second living room, at the front, original part of the house, features a fireplace and is lit with ample daylight. Artwork: Faye De Pasquale. Image: Fraser Marsden

1 of 8
The louvred upstairs volume protrudes over the back deck to create a sheltered spot at the threshold between inside and out.

The louvred upstairs volume protrudes over the back deck to create a sheltered spot at the threshold between inside and out. Image: Fraser Marsden

2 of 8
Joinery sits short of the ceiling, allowing the light and spaciousness of the void to expand into the living and kitchen zone.

Joinery sits short of the ceiling, allowing the light and spaciousness of the void to expand into the living and kitchen zone. Image: Fraser Marsden

3 of 8
The plasterboard ceiling above the stair folds away in a curved gesture slightly reminiscent of the work of Alvar Aalto.

The plasterboard ceiling above the stair folds away in a curved gesture slightly reminiscent of the work of Alvar Aalto. Image: Fraser Marsden

4 of 8
Playful elements are used throughout the home, such as the full-height pegboard wall and pops of brass detailing.

Playful elements are used throughout the home, such as the full-height pegboard wall and pops of brass detailing. Image: Fraser Marsden

5 of 8
Loose furniture and artwork are used to inject personality into the space, negating a reliance on built-in structures.

Loose furniture and artwork are used to inject personality into the space, negating a reliance on built-in structures. Image: Fraser Marsden

6 of 8
The bay window has a seductive spatial quality, facilitating a sense of immersion in the front courtyard. Artwork: Leonetto Cappiello.

The bay window has a seductive spatial quality, facilitating a sense of immersion in the front courtyard. Artwork: Leonetto Cappiello. Image: Fraser Marsden

7 of 8
The steel plate-framed bay window looks inward to capture a picture of the residents’ lives, while also offering a protected spot to sit and look outward.

The steel plate-framed bay window looks inward to capture a picture of the residents’ lives, while also offering a protected spot to sit and look outward. Image: Fraser Marsden

8 of 8

This flexible family home, the practice’s first built project, accommodates two households in one and delivers a series of seductive architectural volumes.

House ownership is becoming increasingly unaffordable for many and emerging practice Taylor Knights has found that a growing number of clients are seeking living arrangements outside of the typical family home. The practice’s first built project explores this very concept. The alterations and additions to an existing 1920s brick Federation house in Melbourne’s St Kilda East create a residence for two generations: a young couple and the husband’s mother. By sharing the home, the couple could afford to enter the property market. Through careful planning and with much respect for the everyday experience of the spaces, Taylor Knights has created a dwelling that allows the two generations to comfortably coexist with a balanced mix of privacy and family interaction.

The louvred upstairs volume protrudes over the back deck to create a sheltered spot at the threshold between inside and out. Image:  Fraser Marsden
The steel plate-framed bay window looks inward to capture a picture of the residents’ lives, while also offering a protected spot to sit and look outward. Image:  Fraser Marsden

The plan is driven by the degree of interaction the clients felt suited their desired lifestyles. Strictly speaking, the house is not dual occupancy. It allows for both privacy and shared experiences – day-to-day interaction is facilitated with a shared front entry and shared kitchen and laundry, yet there is a distinct border delineated by a large sliding door that slices the house at its centre.

The young couple occupies the front of the house while the mother occupies the addition at the rear. The couple’s zone includes their own bathroom and their own living room connected to the front courtyard. The mother also has her own full ensuite, plus access to a study loft in the roof space of the existing house. The open-plan kitchen and living area, connected to the rear courtyard, are predominantly shared but loosely fall on the mother’s side of the house. Through mutual respect and understanding, the two households can choose to seek privacy at any time; they tend to retreat to their separate spaces in the evenings. Although designed specifically for this family, the planning could easily suit a range of household situations. Ultimately, it’s the sliding door and the second living space with visual connection to the front yard that allows for some degree of separation between the two generations. It’s these simple steps in planning that allow this pattern of living to work.

In terms of materiality, the architects needed to consider two separate aesthetic preferences. The young couple was happy to accommodate the mother’s preference for a polite, neutral palette, but also desired moments of playfulness. For the most part, materials are classic and err on the side of conservative: dark timbers, large-format grey tiles, white walls and classic white marble. Fortunately all three individuals share an appreciation for the natural quality of materials, so natural timbers, oxidized steel and exposed brickwork are used throughout. The brickwork has been laid to express its irregular, textured face. Playful elements are discreetly interspersed, such as the full-height pegboard wall along the staircase and pops of brass detailing. Rather than relying too heavily on built-in structures, the young couple has used loose furniture and artwork to inject personality into the space.

The second living room, at the front, original part of the house, features a fireplace and is lit with ample daylight. Artwork: Faye De Pasquale. Image:  Fraser Marsden

Yet the architects and the residents certainly view the material palette as being of secondary importance. For them, materiality is merely cosmetic and it is the bones of the architecture, its volumes and spatial qualities, that are of the highest importance. There’s no doubt that the real hero of the house is the double-height space over the stair, which peels open to reveal a skylight. The skylight, tipped slightly due south, hovers above to draw diffuse light into the centre of the plan. The plasterboard ceiling folds away in a curved gesture slightly reminiscent of the work of Alvar Aalto. The kitchen backs onto the stair and the joinery sits well short of the ceiling, allowing the light and spaciousness of the stair void to expand into the living and kitchen zone.

A mesh walkway offers both a grand traverse into the mother’s bedroom upstairs and a permeable surface for natural light to filter down. The skylight allows the occupants to experience fluctuations in daylight and weather patterns from the hub of the house, ensuring the experience of the internal spaces shifts throughout the year. Similarly, the bay window in the front living room has a seductive spatial quality. Detailed with a sharp steel plate holding a single pane of fixed glass, it facilitates a sense of immersion in the front courtyard without physically opening up into the public street face.

By taking a series of simple planning measures, the architects at Taylor Knights have designed a flexible family home that respects the inhabitants’ need for privacy and enclosure as well as allowing for shared experiences. The care given to the architectural volumes and the bones of the house is sure to bring delight to all three of its residents.


More projects

Most read