Dual dining: Tetsujin

Click to enlarge
The design of the sushi train was inspired by subway stations. it features subway tiles and glowing led rings that are reminiscent of train handles.

The design of the sushi train was inspired by subway stations. it features subway tiles and glowing led rings that are reminiscent of train handles. Image: Derek Swalwell

1 of 7
A dynamic timber structure marks the entry and frames views of the city beyond.

A dynamic timber structure marks the entry and frames views of the city beyond. Image: Derek Swalwell

2 of 7
The sushi train’s restrained simplicity and sense of stillness give it its strength of character.

The sushi train’s restrained simplicity and sense of stillness give it its strength of character. Image: Derek Swalwell

3 of 7
Light bouncing off a pale-pink wall graphic creates a calming, rosy hue.

Light bouncing off a pale-pink wall graphic creates a calming, rosy hue. Image: Derek Swalwell

4 of 7
A mural of the Ironman character Tetsujin forms a powerful backdrop in the elevator.

A mural of the Ironman character Tetsujin forms a powerful backdrop in the elevator. Image: Derek Swalwell

5 of 7
Tetsujin’s barbecue grill area celebrates the smells, flames and sounds of barbecuing.

Tetsujin’s barbecue grill area celebrates the smells, flames and sounds of barbecuing. Image: Derek Swalwell

6 of 7
The barbecue grill side of the restaurant is loud and proudly unrestrained.

The barbecue grill side of the restaurant is loud and proudly unrestrained. Image: Derek Swalwell

7 of 7

In Melbourne, Architects EAT has converted a shopping centre tenancy into a spot for destination dining that offers a two-sided experience.

When travelling through Tokyo, the two faces of the city fascinated me. Some streets were a cacophony of visual and audible noise; the sound of pachinko machines competing with J-pop on loudspeaker, complex networks of overcrowded footpaths with a collage of advertising signage clouding the streetscape. Yet interspersed within these outpourings of stimulation were intimate pockets of quiet restraint, where humility and simplicity were deeply revered.

Tetsujin, a restaurant designed by Architects EAT that is half sushi train and half Japanese barbecue grill, draws from these opposing characters, creating two distinctly different dining experiences. Although pinned together by a central shared kitchen, the quiet, minimal sushi train restaurant is a markedly different experience to the dark and theatrical barbecue grill. Given the sounds and smells generated by the barbecue grill, there was a desire to separate the experiences and allow the sushi train to remain unaffected by its raucous other half.

The sushi train is a predominantly white volume with floor-to-ceiling windows pouring light into the space. A dynamic timber structure, echoing Japanese architectural heroes like Kengo Kuma and Sou Fujimoto, marks the entry and frames the city views beyond. There’s a pale-pink wall graphic, so pale it’s almost imperceptible, that gives the light a calming, rosy hue. The design takes inspiration from the subway – given that it’s a sushi train – with subway tiles the dominant material and a row of LED rings reminiscent of train handles marching over the sushi train. It’s the restrained simplicity and sense of stillness that give this space its strength of character.

A dynamic timber structure marks the entry and frames views of the city beyond. Image:  Derek Swalwell

By contrast, the barbecue grill half exacerbates the theatre of barbecue and food. It celebrates the smells, flames and sound. A display case facing the main dining space showcases the array of delicacies for barbecuing. Above this, a red neon sign shouts “Welcome!” in Japanese characters. A full-sized Tetsujin figurine – the animated iron man character that the restaurant is named after – is suspended from the ceiling. A graphic mural by Principle Design is printed across the walls, gathering in intensity as it travels deeper in the space and further from the sushi train. It terminates at a full bar at the opposite end, where projections illuminate the building opposite. This side of the restaurant is loud and proudly unrestrained. Seating double the capacity of the sushi train with more communal tables and large booths, it caters for larger groups. Given its size, the noise and activity from larger groups would be essential for illuminating the theatre of the barbecue grill. At night, entry is accessed directly via a lift from the public street that leads to the bar, cementing the bar and barbecue half as primarily a night-time destination.

Tetsujin’s barbecue grill area celebrates the smells, flames and sounds of barbecuing. Image:  Derek Swalwell

Most daytime patrons are likely to enter through the sushi train via the Emporium Melbourne food court. The dining experience is affected by the venue’s location within Emporium Melbourne, the masterplanning of the shopping complex and to some extent, the greater city. Melburnians don’t typically turn to shopping centres for sit-down, destination dining. However, Tetsujin is located on the fourth floor, accessed via an escalator off the main food court, and it shares the floor only with the much-hyped Din Tai Fung, a dumpling restaurant that established a cult following in Sydney. There’s also the direct public entry via Caledonian Lane. Like some of Melbourne’s most successful hidden laneways and bars, it’s not somewhere you’d venture unless you were in the know. Its hidden location gives the restaurant cultural capital and strips it of the food court stigma normally associated with shopping centre dining. Strangely, the majority of the tenancy was originally slated as a large storage room. The unplanned decision to convert it into an 180-patron dining space has resulted in one of the most interesting food and drink destinations within the complex.

Tetsujin’s hidden location within Emporium Melbourne is essential to the success of the space as destination dining and it’s within this context that Architects EAT’s two-sided design concept is able to unfold and flourish.


More projects

Mountain retreat: Pirramimma

Mountain retreat: Pirramimma

This Blue Mountains house by Peter Stutchbury Architecture deftly explores the relationship between building and landscape; moments of intensity and quietness, light and shadow, heighten the “real” in the everyday experience.
Beyond breezeblock: Naranga Avenue House

Beyond breezeblock: Naranga Avenue House

James Russell Architect has employed complex layers of enclosure and transparency in the design of this home, inviting comparison with breezeblock houses of the Gold Coast of the past.

Most read

Rich and robust: Brick House

Rich and robust: Brick House

A layered arrangement of volumes and materials gives this new home by Andrew Burges Architects a spatial richness and complexity that balances privacy and outlook.