Island ingenuity: Wilson’s Cottage

Click to enlarge
The compact cottage is carefully nestled within the silhouette of the surrounding landscape.

The compact cottage is carefully nestled within the silhouette of the surrounding landscape. Image: Toby Scott

1 of 11
On the approach from the beach below, the building seems to rise up to welcome visitors through an entry loggia.

On the approach from the beach below, the building seems to rise up to welcome visitors through an entry loggia. Image: Toby Scott

2 of 11
Over time, the spotted gum exterior will soften to the mottled grey tones of the surrounding landscape.

Over time, the spotted gum exterior will soften to the mottled grey tones of the surrounding landscape. Image: Toby Scott

3 of 11
The stepped building follows the slope of the landscape and defines the different activity zones inside. Artwork: Rosella Namok.

The stepped building follows the slope of the landscape and defines the different activity zones inside. Artwork: Rosella Namok. Image: Toby Scott

4 of 11
Innovative construction and delivery techniques were developed to make sure the World Heritage-listed site wasn’t disturbed.

Innovative construction and delivery techniques were developed to make sure the World Heritage-listed site wasn’t disturbed. Image: Toby Scott

5 of 11
A compact kitchen adjacent to the living room has a mirrored splashback to amplify the scale of the wider setting.

A compact kitchen adjacent to the living room has a mirrored splashback to amplify the scale of the wider setting. Image: Toby Scott

6 of 11
Perforated vertical louvres along the south-western facade act as cyclone shutters and protect from the harsh afternoon sun.

Perforated vertical louvres along the south-western facade act as cyclone shutters and protect from the harsh afternoon sun. Image: Toby Scott

7 of 11
The soft hues of the interior represent the natural colours of the island. Artwork: Rosella Namok.

The soft hues of the interior represent the natural colours of the island. Artwork: Rosella Namok. Image: Toby Scott

8 of 11
Mirrored surfaces are used to retain a connection with the outdoors, but also to give the impression of generous space.

Mirrored surfaces are used to retain a connection with the outdoors, but also to give the impression of generous space. Image: Toby Scott

9 of 11
A colourful mosaic-tiled indoor/outdoor bathroom makes the most of its remote location.

A colourful mosaic-tiled indoor/outdoor bathroom makes the most of its remote location. Image: Toby Scott

10 of 11
An outdoor room at the north-west end of the house frames extraordinary views across the Pacific Ocean.

An outdoor room at the north-west end of the house frames extraordinary views across the Pacific Ocean. Image: Toby Scott

11 of 11

Located on an “thoroughly cinematic” island off the coast of Far North Queensland, this new cottage by James Davidson Architect sensitively and intelligently responds to its World Heritage-listed site.

I haven’t actually watched The Blue Lagoon, the 1980 romantic adventure film starring a very young Brooke Shields and Christopher Atkins. And yet, back at my desk daydreaming about my trip to Lizard Island to visit Wilson’s Cottage (and finding myself strangely lost for words to adequately describe the experience), the retro movie comes to mind. This hazy connection between the film and my trip isn’t just an attempt to define my encounter with an idyllic, tropical paradise. Rather, it resonates because Lizard Island is thoroughly cinematic, creating an elusive, idealized memory in the same way that a motion picture like The Blue Lagoon does.

On the approach from the beach below, the building seems to rise up to welcome visitors through an entry loggia. Image:  Toby Scott

Wilson’s Cottage by James Davidson Architect (JDA) is a bespoke architectural addition to this secluded and unspoilt island enclave off the coast of Far North Queensland. The landscape of Lizard Island is striking and rugged, with open grasslands thickening into scrubby woodlands that encircle pristine beaches and granite outcrops. Lizard Island National Park, about 240 kilometres north of the city of Cairns, sits on the northern edge of the UNESCO World Heritage-listed Great Barrier Reef Marine Park. It is the largest of a group of four islands that rim a blue lagoon within the reef, which is the largest living structure on earth.

Lizard Island is known as Jiigurru to the Dingaal Aboriginal people of North Queensland – it is a sacred place that was used over tens of thousands of years for the initiation of young men and for the harvesting of shellfish, turtles, dugongs and fish. Captain James Cook renamed the island (for its plentiful lizard population) on the 1770 voyage of the HMS Endeavour . Its highest peak is the eponymous Cook’s Look, marking the spot from which Cook finally charted a course out to open sea through the maze of reefs. By the middle of the nineteenth century Lizard Island was yielding fishermen large quantities of bêche-de-mer (also known as sea cucumbers), which are a popular delicacy across Asia.

The stepped building follows the slope of the landscape and defines the different activity zones inside. Artwork: Rosella Namok. Image:  Toby Scott

In the conceptualization of Wilson’s Cottage the first hurdle for the architects was designing how to build it, rather than what to build. JDA specializes in the design of remote and complex projects across the Asia-Pacific and, as James Davidson puts it, the practice relishes “the opportunity to turn potential problems into enjoyable challenges.” At Lizard Island, James recalls coming up with the idea of floating a pontoon out onto the reef. “The barge pulled up onto the pontoon, and then we pulled the pontoon with all the building materials to the beach,” he says. From there they used a flying fox pulley system with a generator to lift the materials over the World Heritage site to the top of the hill. The innovative construction techniques developed on Lizard Island by JDA, Laurie Lindner Constructions and KFB Engineers have already generated a bold proposal by JDA, in which traditional timber-and-tin Queenslander houses in flood-prone areas could rise up on pylons to float above increasing floodwaters. There’s a cute nod here to the improbable ingenuity of a “professor” from the small screen – one of the seven castaways in the 1960s sitcom Gilligan’s Island – whose tropical isle inventions included a battery charger fashioned out of coconut shells and seawater.

Perforated vertical louvres along the south-western facade act as cyclone shutters and protect from the harsh afternoon sun. Image:  Toby Scott

Lizard Island’s pristine environment presented JDA with a rare opportunity and the challenge of fulfilling clients Steve and Jane Wilson’s ambition to create the “best reef house in the world.” The new building is located on an off-the-grid 2,000-square-metre site adjacent to Lizard Island Resort, and is carefully nestled within the silhouette of the surrounding landscape. On the approach from the pearlescent white sand of the beach below, toward the prow of the peninsula, the building seems to rise up suddenly to welcome visitors through a generous entry loggia. Over time this shiplap spotted gum outer shell will soften to the mottled-grey tones of the surrounding vegetation, further camouflaging the form. The building’s typology is that of the self-contained cabin, with the trapezoid-shaped plan divided into four distinct spaces – an outdoor room that frames extraordinary views across the Pacific Ocean, a built-in kitchen and living room with large panels of mirror that amplify the scale of the wider setting, a raised bedroom platform with bifold plantation shutters, and a colourful mosaic-tiled indoor/outdoor bathroom. JDA worked with Twofold Studio to create the interiors of this sophisticated home away from home. Along the south-western facade perforated vertical louvres, which also act as cyclone shutters, ameliorate the effects of the harsh afternoon sun. The inside of these blades features an intriguing patterned artwork by Skye Peterson. By day these perforations and patterns animate the interior with moving shadows, while in the evening they create a glistening constellation, a beacon in the landscape signalling that the daytrip has come to a close and we are to bid goodnight to this very special part of the Australian landscape.


More projects

Bush modernism: Ivanhoe House

Bush modernism: Ivanhoe House

This “open and transparent” addition is tucked neatly behind a weatherboard house, taking inspiration from the client’s love of modernism and fond memories of growing up in a Merchant Builders home.
Coastal barn: Glass House Residence

Coastal barn: Glass House Residence

Representing the socially conscious ideologies of its designers, this cleverly stitched-together, barn-like family home is “engaging, honest and refreshingly straightforward.”
 ‘Bold and refined’: Orange Regional Museum

‘Bold and refined’: Orange Regional Museum

Crone Architects’ addition to the civic precinct of Orange in New South Wales is a highly refined building and suite of generous public spaces that “grow” out of the landscape and connect seamlessly with the existing pedestrian network.
Urban patterns: Waterloo Street Townhouses

Urban patterns: Waterloo Street Townhouses

This converted warehouse project responds to increasing housing density with quality spatial thinking. The design of the townhouse insertions respects the original structure’s heritage while adding a new layer of function and detail.
Intimate volume: Higher Ground

Intimate volume: Higher Ground

DesignOffice has teamed up with the owners of famed Melbourne cafes Top Paddock and The Kettle Black to turn a cavernous former power station into a refined and welcoming all-day dining venue in the CBD.
Artisanal values: Fish Creek House

Artisanal values: Fish Creek House

Robust, tactile and honest, the design of this new house responds instinctively to its setting, celebrating the human experience and artisanal values.

Most read

2017 WA Architecture Awards

2017 WA Architecture Awards

The Australian Institute of Architects announced the winners of the 2017 Western Australian Architecture Awards on Friday, June 23, at the Crown Towers II Ballroom.