1888 Hotel, Sydney

Shed Architects and Space Control Design turn a Pyrmont woolshed into a boutique hotel, incorporating historic building fabric into the scheme.

Sydney’s newest boutique hotel, 1888 by Shed Architects and Space Control Design, pays respect to the original woolshed it occupies without falling into an old-fashioned formula.

The newest member of the boutique 8Hotels Collection, 1888 opened in July 2013 in Pyrmont after a $30 million redevelopment of the site. The two-year project has delivered a five-storey, ninety-room boutique hotel that embraces the heritage of the site while injecting some designer cred into the Sydney hotel game – a game that has seen such players as Star City Casino’s Darling Hotel, and QT Sydney in the historic Gowings Building join in recent years.

8Hotels enlisted architect Chris Haughton of Shed Architects and interior designer Cressida Kennedy of Space Control Design to turn the former woolshed into a designer hotel. General manager of 1888 Hotel Roberto Russo says the design brief was succinct: “Look at the building. Understand the building. Respect the building.”

To understand the building, the designers had to look at its history – beginning as a wool factory in 1888, and transforming in later years into commercial offices and a car park. “We gave the designer and architect freedom to play around, but we wanted whatever they did to be aligned with the original structure of the building,” says Russo. Exposed brick, concrete, ironbark beams, pillars and even the period windows have been kept to celebrate the building’s biography.

Heritage structures preserved in 1888 Hotel’s bar and eatery.

Heritage structures preserved in 1888 Hotel’s bar and eatery.

Image: Kata Bayer

The hotel is built around a seven-metre-high internal atrium, which features two custom-made glass elevators and a living tree that Russo says “symbolizes the life of the building.” Here, also, is the brass-lined reception desk, designed and made by Kennedy and industrial designer Simon Bethune, and the hotel’s bar and eatery, a forty-seat open-plan space punctuated with Tom Dixon chairs, restored vintage sofas and stacks of architecture and design magazines.

Its ninety rooms are rolled out in eight different sizes – from the fifteen-square-metre “Shoebox” to the thirty-six-square-metre party palace “The Williamson,” complete with its own private entry and cocktail bar. Each room’s heritage foundation has been carefully layered with modern design elements: custom-made lamps, desks and stools by Bethune; and tableware and neon street artwork by Melbourne artist Piers Greville. When paired with other fine details such as the locally sourced and organic mini-bar selection, these touches help to create a distinctly Australian artisan experience – one that might fill local guests with a sense of homegrown pride, and hopefully give international guests an inkling of what else Sydney has to offer besides a big bridge.

Credits

Architect
Shed Architects
Consultants
Interior designer Space Control Design
Site details
Location Pyrmont,  Sydney,  NSW,  Australia
Site type Urban
Category Hospitality, Interiors, Public / commercial
Type Adaptive re-use, Conservation, Hotels / accommodation
Project Details
Status Built
Completion date 2013
Related topics

More projects

See all
Balmain Rock by Benn and Penna. A material experience: Balmain Rock

Taking a restorative approach to the renovation of a sandstone cottage in Sydney’s inner-west, Benn and Penna has composed contemporary materials to pay homage to …

Thanks to the active repopulation of the ground with local vegetation, the neighbouring reserve will seem to flow into the yard in time. Sounds of nature: House at Otago Bay

A monolithic home by Topology Studio confidently emerges from the landscape, capturing distant views to kunanyi and forging a connection to the soundscape of its …

Comprised of varied shed-like spaces, North Melbourne House is personalized by the texture and colour of everyday objects. Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture …

A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard. Protect and preserve: K & T’s Place

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly …

Most read

Latest on site

Calendar