2012 National Architecture Awards: Interior

Inner House by Bates Smart Interior Architecture: National Award Australian Institute of Architects

Jury citation

Inner House is a single dwelling constructed within the 1926 First Church of Christ, Scientist church in East Sydney. The structure is erected on a platform built over the raking floor with a pair of two-storey cubes flanking the volume. These spaces contain sleeping accommodation and ancillary facilities while the central space provides living and dining areas.

The concept is derived from the formal geometry of the volume and its austerity, and the temporary nature of the new structure. The desire to leave the existing fabric untouched also drove the design.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

The new structure is freestanding, lightweight, raw and designed for off-site fabrication and disassembly. It allows the authoritative austerity of the church volume to be experienced while still expressing the light and playful qualities of the interventions. Three rows of pews have been retained to permit occasional public performances on the renowned church organ.

The walls of the new building emit a soft glow at night. The floor of the space is heated and an ethanol fire provides glowing warmth and avoids the need for penetrations through the roof. The project was designed to be fabricated off-site and built in fourteen weeks, while restoration work to the original fabric continues.

This is a contemporary installation designed around the formality and symmetry of the original space.

Credits

Architect
Bates Smart
Australia
Consultants
Building surveyor Denny Linker and Co
Certifier Steve Watson & Partners
Head contractor Arcon
Heritage architect GBA Heritage
Hydraulic engineer Steve Paul & Partners
Landscape architect Taylor Brammer Landscape Architects
Lighting designer The Flaming Beacon
Planning consultant Steven Layman Consulting
Quantity surveyor MBM
Structural engineer Partridge
Site details
Location East Sydney,  Sydney,  NSW,  Australia
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 2 Nov 2012
Words: National Architecture Awards Jury 2012
Images: Marcus Clinton

Issue

Architecture Australia, November 2012

Related topics

More award

See all
Green Square Library and Plaza by Studio Hollenstein in association with Stewart Architecture. 2019 National Architecture Awards: The Sir Zelman Cowen Award for Public Architecture

Green Square Library and Plaza by Studio Hollenstein in association with Stewart Architecture.

Maitland Riverlink by Chrofi with McGregor Coxall. 2019 National Architecture Awards: National Award for Public Architecture

Maitland Riverlink by Chrofi with McGregor Coxall.

Parliament of Victoria Members’ Annexe by Peter Elliott Architecture and Urban Design. 2019 National Architecture Awards: National Award for Public Architecture

Parliament of Victoria Members’ Annexe by Peter Elliott Architecture and Urban Design.

Most read

Latest on site

Calendar