2012 National Architecture Awards: Interior

Garagistes by Paul Johnston Architects Interior Architecture: National Award Australian Institute of Architects

Jury citation

Occupying a warehouse space, Garagistes celebrates the notion of communal eating. With a name taken from a movement started by Bordeaux winemakers, Garagistes supports the communal philosophy right down to the crockery the food is served on.

Snugly indented into the facade, the rusted steel entrance opens generously into the expansive space. A sense of bustling activity is generated by an open kitchen that folds back into the irregular rectangular form of the warehouse. The acknowledgment that kitchen and dining become one further intensifies the experience.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

A simple, industrial palette of materials has been sensitively handled. The glowing jamon cool room draws the eye to the rear of the space, adding restrained drama. Clad in steel plate, the small tower provides an end point to the restaurant and contains a concealed open administration office above. The existing sawtooth glazing has been softened by clear polycarbonate sheets, which sit in contrast to the charcoal felt acoustic panels express-fixed to the ceiling structure. Existing timber beams are stripped back while the existing steel structure is highlighted in red paint.

Elongated tables of varying length and height line the room at an angle. This encourages interaction and discussion between strangers as various plates of food are revealed. Crockery has been locally handcrafted from regionally sourced clay, providing a relationship between food, individuality and an acknowledgment of the importance of things “made by hand.”

Read a review of Garagistes from Artichoke.

Credits

Design practice
Paul Johnston Architects
Market Place, Hobart, Tas, Australia
Project Team
Paul Johnston, Erin Rockliffe, Kirk Richardson
Consultants
Builder Gavin Burgess Builders, Kirk Richardson
Graphic design Sheila Alati Design
Seating design & construction Dieu Tan
Table design & construction Evan Hancock
Site details
Location 103 Murray Street,  Hobart,  Tas,  Australia
Number of stories 1
Site type Urban
Category Interiors
Type Hospitality, Restaurants
Project Details
Status Built
Client
Client Garagistes
Website Garagistes

Source

Award

Published online: 2 Nov 2012
Words: National Architecture Awards Jury 2012
Images: Luke Burgess

Issue

Architecture Australia, November 2012

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar