2012 National Architecture Awards: Urban Design

Hilton Community Centre by Bernard Seeber Urban Design: National Commendation Australian Institute of Architects

Jury citation

This project is an initiative of the City of Fremantle to accommodate a range of current and future community services and facilities in an integrated and coordinated manner. It sits within an area that for many years had been blighted by neglect. The Hilton Community Centre is a successfully realized social planning exercise that reinvigorates community use through the provision of a connected and shared occupation.

The architects have successfully challenged the lack of clarity and have set up a framework that consolidates facilities and developments with a consistent, open and accessible environment through and within it. The re-establishment of the reserve’s east—west access axis and the removal of significant internal barriers enable the community to achieve functional connections and shared development.

The result successfully integrates new and existing structures, and includes a community centre and gymnasium facility, a multipurpose arts workshop, new and upgraded toilet facilities, and a multipurpose orientation space. Inserted into the site is a reconstructed community hall with its own history of adaption and relocation — the hall originated in the town of Northam, spent time in the suburb of Melville, and has now settled in Hilton. The conservation and refurbishment of this and other existing features connects the community through time and adds to the continuum of occupation.

Credits

Architect
Bernard Seeber
Fremantle, WA, Australia
Consultants
Electrical engineer ETC Consultants
Environmental consultant Gabriels Environmental Design
Fire engineer Complete Fire Design
Hydraulic engineer Hydraulics Design Australia
Mechanical engineer DSA
Quantity surveyor Erik Postmus
Structural engineer Scott Smalley Partnership
Site details
Location Fremantle,  WA,  Australia
Category Commercial / public buildings
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 2 Nov 2012
Words: National Architecture Awards Jury 2012
Images: Angus Martin

Issue

Architecture Australia, November 2012

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar