2013 Eat-Drink-Design Awards: Best Bar Design

Best Bar Design
Hihou by Denton Corker Marshall

Jury comment

From its enigmatic entry portal, through the dark, compressed approach corridor, to the tense architectonic space of its first-floor bar, Hihou is a poised and dramatic exercise in spatial experiences. Working within a robust and muscular shell, where the overhead plane of coffered slab and weighty perimeter beams impose a strong presence, the designers have amplified the existing fine qualities of the space with precise spatial moves and materiality. Rather than recourse to any literal imagery, Hihou’s Japanese inspiration and theme are communicated through the elegant composition of each component, a recurrent motif of ingenious interlocking detail or intimate space, and the overall neat fit into this refined reduct-ionist space. Yet it is unmistakably Melbourne too, with varied visual connections to the streets below, and its deliberate cosmopolitan blending of urban references. The clarity, control and embedded nature of every move and moment at Hihou create a memorable hybrid of contemporary East-West hospitality and a Zen-like haven in the heart of the city.

Design statement

The design uses simple ideas to achieve an effective multipurpose use of the venue. Sliding screens allow a bright and fresh theme to become dark and moody. A timber chandelier is suspended over the communal table in the middle of the bar area, while LED light fittings bring indirect light into the space. A feature wall, used to display bottles and glasses, is constructed with timber battens arranged to form a three-dimensional artwork. In response to the brief, planter boxes were designed as a green vertical garden. Doubling as display shelves, the planter boxes obscure the view from the outside, reducing the goldfish-in-tank effect, and respond to the surrounding Treasury Garden and street trees.

Hihou
1 Flinders Street
Melbourne Vic 3000
hihou.com.au

Credits

Design practice
Denton Corker Marshall
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Kei Kitayama
Site details
Location 1 Flinders Street,  Melbourne,  Vic,  Australia
Category Interiors
Type Bars and cafes, Hospitality, Restaurants
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 12 Nov 2013
Images: Itsuka Studio, Nicholas Lee

Issue

Artichoke, December 2013

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar