2013 National Architecture Awards: Colorbond Award

Click to enlarge
Waterloo Youth Family Community Centre by Collins & Turner with City of Sydney.

Waterloo Youth Family Community Centre by Collins & Turner with City of Sydney. Image: Richard Glover

1 of 5
Waterloo Youth Family Community Centre by Collins & Turner with City of Sydney.

Waterloo Youth Family Community Centre by Collins & Turner with City of Sydney. Image: Richard Glover

2 of 5
Waterloo Youth Family Community Centre by Collins & Turner with City of Sydney.

Waterloo Youth Family Community Centre by Collins & Turner with City of Sydney. Image: Richard Glover

3 of 5
Waterloo Youth Family Community Centre by Collins & Turner with City of Sydney.

Waterloo Youth Family Community Centre by Collins & Turner with City of Sydney. Image: Richard Glover

4 of 5
Waterloo Youth Family Community Centre by Collins & Turner with City of Sydney.

Waterloo Youth Family Community Centre by Collins & Turner with City of Sydney. Image: Richard Glover

5 of 5

Waterloo Youth Family Community Centre by Collins & Turner with City of Sydney
Colorbond Award for Steel Architecture
Australian Institute of Architects

Jury citation

Waterloo Youth Family Community Centre is an extremely intelligent transformation of an unloved toilet block into a warm and secure community centre. Steel was the perfect material for this tough, inner-city environment, and it is employed with intelligence and sensitivity.

The project uses steel in various forms that exploit its essential qualities of high strength in minimal volume and affordable cost. Galvanized steel is used throughout, as sheet, mesh, perforated panels, tube and wire.

The shade structure is a dynamic triangulated frame with tensile cables, which captures a very large space with minimal means. The metal screens take advantage of steel’s high strength for maximum porosity and to support flowering vines, while the galvanized retaining panels in the ground are robust interventions that can cope with skateboard activity. Thin steel balustrades allow maximum visual porosity from the courtyard to the roof.

Read the project review by Olivia Hyde for Architecture Australia. 


More award

Most read