2013 National Architecture Awards: Frederick Romberg Award

McIntyre Drive Social Housing, Altona by MGS Architects Residential Architecture – Multiple Housing: Frederick Romberg Award Australian Institute of Architects

Jury citation

McIntyre Drive Social Housing inserts high-density living into a suburban environment with verve, skill and serious social commitment – sixty-nine apartments provide independent living for residents with disabilities, along with communal spaces and gardens. The result is an inventive, exploratory engagement with a complex set of conditions, which makes welcoming, comfortable spaces for living.

The playful architectural expression alludes to ideals of “home” and domesticity, but also does a lot of “work” on multiple levels – creating volume and substantial private open spaces within the necessarily compact apartments, breaking down the mass and creating a sense of individual address, and mediating the scale of the development within its single-storey suburban setting. It also enjoys charming moments of ease and whimsy. One of the pleasures of the jury visit was a dog pushing its head through the architectural “picket fence” on cue.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Materials are robust, with an eye to long-term maintenance and in line with stringent state and Commonwealth requirements for public housing, but they also bring a sense of liveliness and specificity to the development.

The complex is designed to foster social interaction. Entry is via a central “piazza” edged by layered “pitched-roof” facades. This provides opportunities for interchange and meeting, along with good passive surveillance that helps to create a sense of safety, connection and community. The slightly unusual double foyer reduces scale, while the inevitable long corridors are detailed in a way that also seeks to ameliorate any institutional feeling.

<!— /5912001/AAU_AU_MR2_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-3-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[1]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-3-mob’); }); </script> </div>

The housing is highly responsive to its site and makes a strong urban contribution. The piazza provides a clear address and is carefully located on axis with the suburban street opposite. Formal play and spatial arrangement cleverly modulate the relationship of the three-storey building to its single-storey neighbours. Existing trees were kept and worked with. Vegetable patches and front yards add further amenity and connections with the suburban context.

All together, the result is a generous living environment for those experiencing disadvantage, and is superior to the quality often found in speculative commercial multiresidential developments.

Credits

Architect
MGS Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Babak Kahvazadeh, Catherine Ranger, Sheri Haby, Rilla Healey, Eli Giannini, Ed Carter, Sue Buchanan, Ganga Ratnayake, Bernard Toogood
Consultants
Animation FloodSlicer
Builder Kane Constructions
Building surveyor Checkpoint Building Surveyors, Checkpoint Building Surveyors
Civil and traffic Cardno Grogan Richards (Vic)
Construction specifications Lake Young & Associates
Cost consultant Trevor Main Group
Environmental consultant Wood & Grieves Engineers Melbourne
Landscape consultant GHD
Movement and access Before Compliance
Planning Collie Planning & Development
Services consultant JBA Consulting engineers
Structural consultant Robert Bird Group Melbourne
Site details
Location Altona,  Melbourne,  Vic,  Australia
Category Residential buildings
Type Multi-residential
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 7 Nov 2013
Words: National Architecture Awards Jury 2013
Images: Trevor Mein

Issue

Architecture Australia, November 2013

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar