2013 National Architecture Awards: Small Project

Abbotsford Convent Breezeway by Jackson Clements Burrows Small Project Architecture: National Commendation Australian Institute of Architects

Jury citation

In the rambling, decaying Abbotsford Convent in Melbourne, this small intervention celebrates the complex’s past, clarifies connections and indicates a direction for the future. At its simplest level, the breezeway creates a shortcut through large unused areas on the site. It connects parts of the convent that are currently leased and directs pedestrian traffic to childcare, retail, farm and cafe tenancies. This description belies the care and sensitivity of the intervention.

A cut point is chosen through disused buildings to both minimize disruption to the heritage fabric and forge a useful connection. The cut is articulated as a narrow timber-and-steel portal, announcing its newness in the heavy masonry fabric of the original buildings. This portal pushes through the building like a tube. The gauge of the timber cladding battens changes to conceal and reveal views into the rambling and decrepit interiors of the masonry buildings, eventually opening up to create a clear view at the centre. The attitude to heritage is clear: the new is clearly new, and all layers of history have been preserved in order to present a genuine story.

The Abbotsford Convent Breezeway is successful at the urban scale, creating a useful link in the complex. It also reveals part of the story of the convent – the workhouse laundries in all their decaying, graffitied and pigeon-poo glory. The project is a success in the links it forges and also in acting as a kind of marketing for these buildings. Now that their interesting interior volumes are on show, perhaps they will attract tenants and add another layer to the rich story of place.

Credits

Architect
Jackson Clements Burrows Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Tim Jackson, Joachim Quino, Oliver Hutchison, Nigel Lewis
Consultants
Builder Alford Builders (Ross Alford)
Building surveyor Mark Landewee
Consultant Tony Lee
DDA Bernie Clifford
Project manager John Mummery
Structural consultant Kevin Collecutt
Site details
Location Abbotsford,  Melbourne,  Vic,  Australia
Category Interiors
Type Adaptive re-use, Conservation
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 7 Nov 2013
Words: National Architecture Awards Jury 2013
Images: Jaime Diaz-Berrio

Issue

Architecture Australia, November 2013

Related topics

More award

See all
Green Square Library and Plaza by Studio Hollenstein in association with Stewart Architecture. 2019 National Architecture Awards: The Sir Zelman Cowen Award for Public Architecture

Green Square Library and Plaza by Studio Hollenstein in association with Stewart Architecture.

Maitland Riverlink by Chrofi with McGregor Coxall. 2019 National Architecture Awards: National Award for Public Architecture

Maitland Riverlink by Chrofi with McGregor Coxall.

Parliament of Victoria Members’ Annexe by Peter Elliott Architecture and Urban Design. 2019 National Architecture Awards: National Award for Public Architecture

Parliament of Victoria Members’ Annexe by Peter Elliott Architecture and Urban Design.

Most read

Latest on site

Calendar