2013 National Architecture Awards: Sustainable

Waterloo Youth Family Community Centre by Collins & Turner with City of Sydney Sustainable Architecture: National Award Australian Institute of Architects

Jury citation

The refurbishment of an existing building, with a robust and pragmatic approach to materials, maintenance and longevity, provides the Waterloo Youth Family Community Centre with an excellent start to sustainable practice. The use of recycled materials and LED lighting, in combination with water harvesting, supports low energy use in construction and life cycle.

Where steel is used, it is understood separately from the main body of the building for simple demounting or relocation. This steel structure provides shading and a substructure for planting that further shades the building while also making vandalism difficult. This strategy is well employed to form the expression and identity of the building.

Internal comfort is passively controlled using natural ventilation, exposed thermal mass and an insulated building envelope shaded by the steel canopy structure and planting. The environmental strategies are integral to the performance, appearance and logic of the building, which itself contributes significantly to the social sustainability of the community and place.

Read the project review by Olivia Hyde for Architecture Australia.

Credits

Architect
Collins and Turner
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Penny Collins, Huw Turner, Lucy Humphrey, Markus Bruenjes, Sam Carroll, Chris Thomas, Narelle Naumcevski, Marcia Morley
Consultants
BCA consultant Access Australia
Builder ProjectCorp
Certifier Private Certifiers Australia
Environmental consultant Team Catalyst
Hydraulics Whipps Wood Consulting
Landscape architecture and urban design Terragram
Lighting and electrical engineers Steensen Varming
Quantity surveyor Wilde and Woollard
Stormwater Whipps Wood Consulting
Structure Arup Sydney
Site details
Location Elizabeth Street,  Waterloo,  Sydney,  NSW,  Australia
Category Commercial / public buildings
Type Education, Public / civic
Project Details
Status Built
Client
Client Weave
Website weave.org.au

Source

Award

Published online: 7 Nov 2013
Words: National Architecture Awards Jury 2013
Images: Richard Glover

Issue

Architecture Australia, November 2013

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar