2014 Houses Awards: New House over 200 m2

New House over 200 m2 Invisible House by Peter Stutchbury Architecture 2014 Houses Awards

Jury comment

New houses have the opportunity to explore form, orientation, planning, exterior and interiors. A great house does this with no corner ignored, with as much emphasis on space as on object, function and form, indoors and out.

At the Invisible House we find a collection of spaces that are distinct from one another, but that feel as though they belong together – open spaces are balanced with enclosed, long with short, horizontal with vertical. This is achieved through a masterful command of material, primarily local stone, concrete and wood, and a pared-back yet crafted approach to detailing. This approach extends from the bathtub to the roof, where water puddles before flowing through troughs to drop onto the landscape.

The jury was impressed with the great variety of spaces created in a small footprint, as well as the level of restraint in the work and thus the cohesiveness achieved. Doing neither too much nor too little has resulted in a new house that feels as though it were always part of this timeless landscape.

Read Trisha Croaker’s review of Invisible House for Houses here.

See full image galleries of all the winning and shortlisted projects here.

Award for New House over 200 m2 supported by Think Brick Australia.

Products and materials

Roofing
Off-form concrete; flat-plate mild steel sheet.
External walls
Off-form concrete; Mudgee tiger stone.
Internal walls
Hoop pine ply.
Windows and doors
Bakers Joinery hardwood and glass windows and doors.
Flooring
Concrete slab.
Lighting
Tovo Lighting lights; custom lights by builder.
Kitchen
Vola raw brass tapware; Enware raw brass tapware; formply joinery; custom galvanized sink; off-form concrete bench.
Bathroom
Custom galvanized sinks.
Heating and cooling
Progressive Energy Systems hydronic floor heating and geothermal heating.
External elements
Concrete pavers

Credits

Architect
Peter Stutchbury Architecture
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Peter Stutchbury, John Bohane, Emma Neville, Richard Smith, Sacha Zehnder, Piero Chiefa
Consultants
Builder Dimark Constructions
Electrical consultant Electrical Projects Australia
Energy consultant Progressive Energy Systems
Engineer Professor Max Irvine
Hydraulics JCL Hydraulics
Site details
Location Blue Mountains,  NSW,  Australia
Site type Rural
Site area 66000 m2
Building area 425 m2
Budget $1,624,000
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 12 months
Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar