2014 Houses Awards: Outdoor

Outdoor The Garden Project by Welsh + Major Architects 2014 Houses Awards

Jury comment

The placement of the garden at the centre of the site is integral to the success of this extension to a Sydney home. By shifting the focus onto the outdoor spaces, the architect has transformed the house into an inner-city garden oasis.

Instead of extending directly from the original late-Victorian house, an autonomous “garden room” has been placed at the western edge of the site, bookending the garden to create a contained courtyard. The floor and ceiling planes, rather than the walls, define the interior of the pavilion. This creates a harmonious connection between this space and the loosely structured garden (with soft planting by Peter Fudge Gardens).

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

The new room is multifunctional – it can be used for extra accommodation, as somewhere
for quiet reflection or as an entertaining space. An adjacent garage and carport allows the spaces to be used together as one larger entertaining zone when desired.

With the guidance of arborist Robert Hannan, significant trees were retained on site. The garden room wraps around the deciduous trees that provide protection from the summer sun, while allowing the winter sun to warm the internal areas. The choice of robust materials such as concrete, hardwood timber and galvanized steel will beautifully patina over time and recede into the garden.

See full image galleries of all the winning and shortlisted projects here.

Award for Outdoor supported by Landscape Architecture Australia.

Credits

Architect
Welsh + Major Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Christine Major, David Welsh, Steven Sheridan, Gabrielle Pelletier
Consultants
Builder Davden Enterprises
Engineer Birzulis and Associates
Landscape Peter Fudge Gardens
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar