2014 National Architecture Awards: Commercial

Click to enlarge
Prahran Hotel by Techne Architects.

Prahran Hotel by Techne Architects. Image: Peter Clarke

1 of 10
Prahran Hotel by Techne Architects.

Prahran Hotel by Techne Architects. Image: Peter Clarke

2 of 10
Prahran Hotel by Techne Architects.

Prahran Hotel by Techne Architects. Image: Peter Clarke

3 of 10
Prahran Hotel by Techne Architects.

Prahran Hotel by Techne Architects. Image: Peter Clarke

4 of 10
Prahran Hotel by Techne Architects.

Prahran Hotel by Techne Architects. Image: Peter Clarke

5 of 10
Prahran Hotel by Techne Architects.

Prahran Hotel by Techne Architects. Image: Peter Clarke

6 of 10
Prahran Hotel by Techne Architects.

Prahran Hotel by Techne Architects. Image: Peter Clarke

7 of 10
Prahran Hotel by Techne Architects.

Prahran Hotel by Techne Architects. Image: Peter Clarke

8 of 10
Prahran Hotel by Techne Architects.

Prahran Hotel by Techne Architects. Image: Peter Clarke

9 of 10
Prahran Hotel by Techne Architects.

Prahran Hotel by Techne Architects. Image: Peter Clarke

10 of 10

Prahran Hotel by Techne Architects
Commercial Architecture: National Commendation
Australian Institute of Architects

Jury citation

The corner pub is an iconic and much-loved staple of inner Melbourne’s architectural streetscape and the streamlined Art Deco building of the Prahran Hotel is a favourite meeting place. This delightful project retains the original building but opens it up to a bold new extension organized around a double-height space and an inner courtyard.

This is an engaging project that celebrates seeing and being seen. Volumes and space contract and expand to create nooks and crannies in which to perch and observe. The sculptural new facade, which fronts a residential street, is conceived as a stack of concrete pipes laid on their sides. The tubular forms of these pipes are large enough to inhabit and their intimate built-in furnishings provide a comfortable ambience and acoustics not easily achieved in a busy venue such as this.

A steel-framed glazed courtyard at the heart of the building injects light and ventilation internally and considerately buffers patron noise from adjacent dwellings.
Materials are expressed and left raw, creating a robust interior with an abundance of warmth, texture and colour. This is a space in which you want to linger, have a drink and observe for just a little longer.

Read the project review by Marcus Baumgart from Artichoke.


More awards

Most read