Endorsed by

2014 National Architecture Awards: Heritage

Former Police Station, 127–129 George Street, The Rocks by Welsh + Major Architects with Sydney Harbour Foreshore Authority Heritage: National Commendation Australian Institute of Architects

Jury citation

Located in a prominent position near Circular Quay, this building operated as a police station from 1882 until 1974. It is an imposing building with a commanding facade. Its original interior, spread over two levels, comprised a series of small rooms and prisoners’ cells linked by a central corridor. At the rear it opens onto Nurses Walk, part of the network of pedestrian laneways that wind through The Rocks.

The conversion of the building into a now charming restaurant must have been challenging for the architects, who were required to keep the historic cells and much of the building’s internal spaces intact for heritage reasons. The architects have been particularly skilful in the insertion of functional kitchens, services, lifts and dining areas, while also resolving complex accessibility and compliance issues.

The design uses part of the easement of Nurses Walk to enable a successful contemporary addition in the form of a glazed verandah. This has eased internal congestion by allowing part of the circulation, services and kitchen access to be relocated to the rear.

This is a delightful renovation and reinvention of the building. Great care and imagination have also been used in the interiors, recovering heritage finishes and colours, further adding to the successful outcome of the project.

Credits

Architect
Welsh + Major Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Christine Major (project architect); Gabrielle Pelletier, Andrew Short (graduate architects); Kevin Liu (architectural assistant)
Authorities
Sydney Harbour Foreshore Authority
Sydney, NSW, Australia
Consultants
Access consultant Accessibility Solutions
Acoustic consultant PKA Acoustic Consulting
BCA consultant Environet Consultancy
Builder AJ Bristow & Sons
Heritage architect Sydney Harbour Foreshore Authority
Metalwork Active Metals
Project manager Sydney Harbour Foreshore Authority
Services consultant Wood & Grieve Engineers
Structural consultant Shreeji Consultant
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Category Commercial / public buildings
Type Adaptive re-use, Heritage, Restaurants
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 6 Nov 2014
Words: National Architecture Awards Jury 2014
Images: Katherine Lu

Issue

Architecture Australia, November 2014

Related topics

More award

See all
Winners announced: 2019 National Prizes Winners announced: 2019 National Prizes

The Australian Institute of Architects announced the 2019 National Prizes at the National Architecture Conference in Melbourne.

Gen–Y House, part of White Gum Valley in Perth. The project, designed by David Barr Architects, is one of the Cooperative Research Centre for Low Carbon Living’s sixteen Living Labs. 2019 National Prizes: Leadership in Sustainability Prize

The 2019 Leadership in Sustainability Prize is awarded to the Cooperative Research Centre for Low Carbon Living.

Professor Helen Lochhead. 2019 National Prizes: Paula Whitman Leadership in Gender Equity Prize

The 2019 Paula Whitman Leadership in Gender Equity Prize is awarded to Helen Lochhead.

Sobi Slingsby. 2019 National Prizes: BlueScope Glenn Murcutt Student Prize

Sobi Slingsby is awarded the BlueScope Glenn Murcutt Student Prize.

Most read

Latest on site

Calendar