2014 National Architecture Awards: Interior

Click to enlarge
Hotel Hotel by March Studio.

Hotel Hotel by March Studio. Image: John Gollings

1 of 10
Hotel Hotel by March Studio.

Hotel Hotel by March Studio. Image: John Gollings

2 of 10
Hotel Hotel by March Studio.

Hotel Hotel by March Studio. Image: Peter Bennetts

3 of 10
Hotel Hotel by March Studio.

Hotel Hotel by March Studio. Image: Peter Bennetts

4 of 10
Hotel Hotel by March Studio.

Hotel Hotel by March Studio. Image: Peter Bennetts

5 of 10
Hotel Hotel by March Studio.

Hotel Hotel by March Studio. Image: Peter Bennetts

6 of 10
Hotel Hotel by March Studio.

Hotel Hotel by March Studio. Image: Peter Bennetts

7 of 10
Hotel Hotel by March Studio.

Hotel Hotel by March Studio. Image: Peter Bennetts

8 of 10
Hotel Hotel by March Studio.

Hotel Hotel by March Studio. Image: Peter Bennetts

9 of 10
Hotel Hotel by March Studio.

Hotel Hotel by March Studio. Image: Rodney Eggleston

10 of 10

Hotel Hotel by March Studio
Interior Architecture: National Award
Australian Institute of Architects

Jury citation

March Studio has created an exciting and original design experience in the lobby, bar and restaurant of Hotel Hotel in the NewActon precinct, representing a thrilling paradigm shift in the design of public space in Canberra.

A seamless connection has been designed between the Hotel Hotel lobby and the public spaces that service office accommodation, cinemas and cafes. On entering the ground-floor lobby, restaurant and bar, visitors are awe-struck by a beautiful and exciting artwork of repurposed timber created by the architects, artists and artisans. Thousands of lengths of recycled timber have been painstakingly assembled to create a grand staircase, which filters light and elevates the experience of the space beyond one of mere passage.

Throughout the lobby, thoughtful and subtle lighting, materiality and tactility underpin the total spatial experience. Timber and precast concrete beams have been simply stacked and left unadorned. The walls, seating, benches and counters are admirably treated in a manner that celebrates the beauty and seductive quality of the handmade. Minimal and discreet partition elements divide a large space into a series of smaller and more intimate areas – each with its own mood – providing visitors with a range of experiences.

The architects are to be congratulated for the highly collaborative way they have worked with both the client and a diverse range of talented contributors. They have successfully brought together many potentially competing elements into a strong and unified composition.

Read the project review by Maitiú Ward from Artichoke.


More award

Most read