2014 National Architecture Awards: Public

Click to enlarge
South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot.

South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot. Image: Peter Clarke

1 of 8
South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot.

South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot. Image: Peter Fisher

2 of 8
South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot.

South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot. Image: Peter Clarke

3 of 8
South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot.

South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot. Image: Peter Clarke

4 of 8
South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot.

South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot. Image: Peter Clarke

5 of 8
South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot.

South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot. Image: Peter Clarke

6 of 8
South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot.

South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot. Image: Peter Barnes

7 of 8
South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot.

South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot. Image: Peter Barnes

8 of 8

South Australian Health and Medical Research Institute by Woods Bagot
Public Architecture: National Commendation
Australian Institute of Architects

Jury citation

The South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI) is a significant public project that highlights the importance of health and medical research to the people of South Australia.

The building’s design makes a bold statement about this world-class research facility. Its sculptural form and dynamic exterior interact with its surrounds, while the interior, anchored by a dynamic central spiral staircase, is arguably even more remarkable.

The architects have demonstrated their ingenuity in creating functional spaces, and their knowledge and experience in science and laboratory design. This is evident in the clever way in which building services are integrated and concealed behind the facade, and in the design of the next-generation laboratory spaces that promote integration and collaboration between teams. Flexible and adaptive spaces will allow the building to accommodate future occupants.

This iconic facility will provide great benefit to both the medical research profession and the broader community of South Australia.

Read the project review by Steffen Lehmann from ArchitectureAU.


More awards

Most read