Endorsed by

2014 National Architecture Awards: Public

Prince Alfred Park + Pool Upgrade by Neeson Murcutt Architects in association with City of Sydney Public Architecture: National Award Australian Institute of Architects

Jury citation

Before this revitalization project, Prince Alfred Park was a somewhat forgotten place in Sydney: 7.5 hectares of tired and slightly forlorn landscape straddling the main railway corridor between Redfern and Surry Hills. This important public project has brought a burst of new life to the park and its surroundings.

The pool and its facilities are sheltered from the busy street by a folded landscape planted with native meadow grasses. Two more triangular mounds further define the pool’s outdoor areas and link the pool to the broader park landscape.

The new pool facilities are contained within a simple, linear, 120-metre-long form with a sloping section and cantilevered roof that open onto the pool concourse. A cafe and entry are placed at the southern end adjacent to the forecourt and a whimsical children’s playground. Next are change rooms that work beautifully with the expression of the section: the sloping ceiling and rear wall are lined with white tiles to give them a luminous, almost liquid quality. Light floods in through continuous clerestory glazing and circular skylights. The southern end is terminated with a vast plant room, excavated deep into the ground. This contains all of the pool equipment and also has provision for future trigeneration sets to provide power to the grid and serve all the energy needs of the pool complex. The large exhaust funnels of the trigen plant burst through the sloping meadow atop the facilities building. Their bright colours and patterning have a playful character which speaks to the surrounding follies, play structures and palm trees.
Bleacher seating lines the mound on the far side of the pool, while a mass of bright yellow umbrellas shade spectators. Nearby a playfully over-scaled timber seat provides another shady settling place beneath a grove of trees.

The built elements work seamlessly with the parkland setting – a landscape that retains a sense of its history and pastoral character. The project is a delight in every detail. It successfully integrates the new pool complex and major urban park, and is another great public project delivered by the City of Sydney.

Read the project review by Philip Goad from Architecture Australia.

Credits

Architect
Neeson Murcutt Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Rachel Neeson, Nicholas Murcutt, Joseph Grech, Jenny Hien, Tamas Jones, Louise Holst, Isabelle Toland, Amelia Holliday, Andrew Burns, Sean Choo, David Coleborne, Anne Kristin Risnes, Sarah Kirkham, Sean Bryen, Justine Anderson
Landscape architect
Sue Barnsley Design
Sydney, NSW, Australia
Consultants
Access consultant Access Associates
Acoustic Green Transformer Acoustic Logic
Aquatic and pool structural ACOR
Arborist Earthscape Horticultural Services
BCA BCA Logic
Certifier BM+G
Chimney Artist Lymesmith Polychromy
Civil consultant Cardno
Documentation May+Swan Architects
Earthworks ACOR
Facade engineer Surface Design
Fence engineer Tensys Engineers
Heritage, archaeological John Oultram Heritage and Design
Hydraulic, mechanical and electrical consultant ACOR
Irrigation Hydroplan
Kitchen consultant Quantum Design International
Lighting Lighting Art and Science
Meadow specialist Australian Wetlands
Mechanical consultant DSA Consulting
Metal specialist Ogis Engineering
Park stormwater Equatica
Photomontage artist Melissa Selby Brown
Playground consultant Consulting Coordination
Pool signage specialist Royal Life Saving Society
Quantity surveyor Altus Page Kirkland
Security ACOR
Shade structure Professor Max Irvine
Signage Frost Design
Soil science SESL Australia
Specification AGA
Structural consultant SDA Structures
Tiling specialist Techtile Consulting
Traffic consultant GTA Consultants
Waterproofing, corrosion CTI Consultants
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Category Commercial / public buildings, Landscape / urban design
Type Outdoor / gardens, Public / civic, Sport
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 6 Nov 2014
Words: National Architecture Awards Jury 2014
Images: Brett Boardman

Issue

Architecture Australia, November 2014

Related topics

More award

See all
Winners announced: 2019 National Prizes Winners announced: 2019 National Prizes

The Australian Institute of Architects announced the 2019 National Prizes at the National Architecture Conference in Melbourne.

Gen–Y House, part of White Gum Valley in Perth. The project, designed by David Barr Architects, is one of the Cooperative Research Centre for Low Carbon Living’s sixteen Living Labs. 2019 National Prizes: Leadership in Sustainability Prize

The 2019 Leadership in Sustainability Prize is awarded to the Cooperative Research Centre for Low Carbon Living.

Professor Helen Lochhead. 2019 National Prizes: Paula Whitman Leadership in Gender Equity Prize

The 2019 Paula Whitman Leadership in Gender Equity Prize is awarded to Helen Lochhead.

Sobi Slingsby. 2019 National Prizes: BlueScope Glenn Murcutt Student Prize

Sobi Slingsby is awarded the BlueScope Glenn Murcutt Student Prize.

Calendar