2015 National Architecture Awards: Residential – Houses (New)

Light House by Peter Stutchbury Architecture Residential Architecture – Houses (New): National Award Australian Institute of Architects

Jury citation

Crammed into a tight suburban context where all vie for that precious Sydney water view, the Light House sits understated. Here is a building with a sensual upper-storey curvature that is actually more hidden than revealed due to the density of its location. The house’s internal planning is largely rectilinear, which leaves the outdoor terraces to enjoy the unexpectedness of the curved facade and obliquely revealed coastline views.

The toughness of the house’s concrete slabs and suspended precast concrete panels is constantly balanced with attention to detail on every surface. The facade’s vertical concrete panels have a reducing chamfered bottom edge that is repeated in the adjacent timber verticals that act as glazing bars. The application of a boat deck finish to the underside of the slab for weather protection is immaculately applied around the edges of the frame and slab; the copper mesh fence is a beautiful version of the perforated screen but stiffened simply with a repeated crisp V-fold; exposed pipework in bronze and brass is installed with refinement and precision everywhere.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

The siting of a circular pool at ground level, under the canopy of the bathroom concrete floor plate above, has allowed an open elliptical skylight to the pool below. The skylights in the upper-level bedroom and sitting room allow the glare of the coastal view to be screened away, and a soft indirect light, bouncing off timber, enters the room.

Light House has an understated beauty that emerges from the robustness of its materials, its calm internal planning and its craft-like attention to detailing. Unexpected opportunities have been taken to invent, surprise and delight.

Credits

Architect
Peter Stutchbury Architecture
Sydney, NSW, Australia
Project Team
John Bohane (project architect); Peter Stutchbury (design architect)
Consultants
Builder David Watson
Hydraulic consultant JCL Development Solutions
Landscape consultant CAB Consulting
Structural consultant Max Irvine
Site details
Category Residential buildings
Type Houses
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 5 Nov 2015
Words: National Architecture Awards Jury 2015
Images: Michael Nicholson, Peter Stutchbury

Issue

Architecture Australia, November 2015

Related topics

More award

See all
Bendigo Hospital Project by Oculus with Paul Thompson 2019 National Landscape Architecture Awards announced

The Australian Institute of Landscape Architects has announced the winners of the 2019 National Landscape Architecture Awards.

Cloud Cottage by Takt Studio. 2019 NSW Country Division Awards

The Australian Institute of Architects has revealed the winners of the 2019 edition of the NSW Country Division Awards.

Devonport Living City Stage 1 by Lyons with Maddison Architects and Birrelli. Shortlist revealed: 2019 National Architecture Awards

Buildings that demonstrate the value of architecture through public benefit and commitments to social and environmental sustainability make up the shortlist of the 2019 National …

Manly Greenhouse by Luchetti Krelle. Shortlist revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

Ninety-four entries have been shortlisted in the 2019 Eat Drink Design Awards.

Most read

Latest on site

Calendar