2016 National Architecture Awards: Commercial Architecture Commendation

Ormuz Specialist Eye Clinic by Loucas Zahos Architects Commercial Architecture: National Commendation Australian Institute of Architects

Jury Citation

The patient is the true focus of this fine building. The design has been developed around the sequence of a patient’s movement through consultation, diagnosis, treatment and care. The building quietly accommodates this movement by drawing the patient through a variety of different spaces – each of them specifically suited to the patient’s care requirement via their light levels, their access to outlook and gardens and their proximity to treatment spaces. The building masterfully creates a warm and peaceful environment through minimal means. Small courtyards, use of natural materials, gentle manipulation of volume, understanding of scale and control of light levels have all contributed to this highly successful and intimate environment. The building’s external form is simple and refined, its forest of finely proportioned structural columns providing a filtered skin screening the tranquil interior environment from its unremarkable location behind Caloundra’s main street. The roof structure inverts the conventional roof truss, allowing the eaves to lift rather than fall – a confident but quiet gesture of welcome. This project is a wonderful example of an architect working closely with their client to develop an environment that is intricately suited to the client’s needs.

Read the project review by Leonie Matthews in Architecture Australia Sept/Oct 2016.

Credits

Architect
Loucas Zahos Architects
Brisbane, Qld, Australia
Project Team
Con Zahos (design architect), George Hazell, Thomas O’Shea (project architects)
Consultants
Curtains Silent Gliss
External blinds Helioscreen
Joinery Update Cabinets
Landscape architect Conlon Group
Main contractor Gray Construction Group
Permeable concrete Grasscrete
Services engineer Meinhardt Group
Soft furnishings Refresh Interiors
Structural engineer GEO Consulting
Timber screening Cedar Sales
Site Details
Location Caloundra,  Sunshine Coast,  Qld,  Australia
Site type Urban
Project Details
Status Built
Completion date 2015
Category Commercial, Health
Type Clinics

Source

Award

Published online: 3 Nov 2016
Words: National Architecture Awards Jury 2016
Images: Christopher Frederick Jones

Issue

Architecture Australia, November 2016

Related topics

More award

See all
Australian House of the Year: Cantala Avenue House by ME. Modest architecture with significant impacts: 2020 Houses Awards winners

A modest house in an “unremarkable but incredibly familiar” Gold Coast suburb has clinched the top prize in the 2020 Houses Awards.

Courtyard House for Fabprefab (NSW) by Chrofi with Fabprefab, New House Under 200 m². 2020 Houses Awards: Commendations

Twenty-two projects and two emerging practices have received commendations in the 2020 Houses Awards.

Cantala Avenue House by ME. 2020 Houses Awards: Australian House of the Year

The winning project celebrates a simple life and the capacity of modest architecture to impact significantly on the way we live.

Waratah Secondary House by Anthrosite. 2020 Houses Awards: Sustainability

The jury lauded this small, humble project, adding that it “delivers something that we need to see more of in our cities.”

Most read

Latest on site

Calendar