2016 National Architecture Awards: Residential Architecture – Houses (Alterations and Additions) Award

Mills, The Toy Management House by Austin Maynard Architects Residential Architecture – Houses (Alterations and Additions): National Award Australian Institute of Architects

Jury citation

Each city generates particular kinds of projects and architectural problems. In Melbourne, Victorian terrace houses raise questions of scale, privacy and access to natural light. Melbourne’s weather brings another challenge to the design.

In a daring departure from the default response to Melbourne’s cold climate, Austin Maynard Architects has responded to this terrace project by opening up the interior of the house to a modest outdoor volume subtracted from the centre of the plan. In this way, the architects ask why shouldn’t we engage more openly with the nuances of each setting, including, in this instance, its colder temperatures?

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Mills, The Toy Management House is a sophisticated work despite its project title suggesting a singular idea. A complex interior floor terrain provides more than a storage solution for children’s toys. At ground level the floor folds up and down throughout the length of the house to generate a series of incidental surfaces for storage or perching. In other places the floor terrain delineates more formal “rooms” and furniture arrangements within the open-planned volume.

This bold and whimsical project makes exemplary suggestions as to how one might (re)-occupy this small historic building type to accommodate the expansive program of contemporary family life.

Credits

Architect
Austin Maynard Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Andrew Maynard, Mark Austin (principal architects); Natalie Miles (project architect)
Consultants
Builder Grand Plan Properties
Building surveyor Code Compliance
Engineer Hive Engineering
Lighting consultant Lights and Tracks
Quantity surveyor Plan Cost
Town planning Song Bowden
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2015

Source

Award

Published online: 3 Nov 2016
Words: National Architecture Awards Jury 2016
Images: Peter Bennetts

Issue

Architecture Australia, November 2016

Related topics

More award

See all
Bendigo Hospital Project by Oculus with Paul Thompson 2019 National Landscape Architecture Awards announced

The Australian Institute of Landscape Architects has announced the winners of the 2019 National Landscape Architecture Awards.

Cloud Cottage by Takt Studio. 2019 NSW Country Division Awards

The Australian Institute of Architects has revealed the winners of the 2019 edition of the NSW Country Division Awards.

Devonport Living City Stage 1 by Lyons with Maddison Architects and Birrelli. Shortlist revealed: 2019 National Architecture Awards

Buildings that demonstrate the value of architecture through public benefit and commitments to social and environmental sustainability make up the shortlist of the 2019 National …

Manly Greenhouse by Luchetti Krelle. Shortlist revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

Ninety-four entries have been shortlisted in the 2019 Eat Drink Design Awards.

Most read

Latest on site

Calendar