Endorsed by

2016 National Architecture Awards: Small Project Architecture Award

Bath House by Stephen de Jersey Architect Small Project Architecture: National Award Australian Institute of Architects

Jury citation

This contemporary addition adds a verandah, back stair and external bathroom to the rear of a fantastic Queenslander in original condition. It also makes minor adjustments to the kitchen and pantry, including opening up a new window to the outside room. In replacing a twentieth-century amenities extension, the goal was to design a complementary yet contrasting form that allowed for a practical and genuine connection between the exterior and interior spaces. The new verandah and bathroom are divided by stairs that form a spine between the two spaces. These lead down to the owner’s established garden, with a secondary covered living space underneath. The bathroom, being essentially an outside room, is perfectly suited to Townsville’s humid climate and privacy is ensured through carefully placed screens. From the rear garden, the form is bold and striking yet has a feeling of weightlessness, with the stairs acting as a trunk for the canopy above. Deftly handled, Bath House is a splendid result for minimal cost that takes nothing away from the charm of the original home. It is also a reminder that archetypal homes such as these can be respectfully updated, to suit contemporary living, without touching the original fabric.

Read the project review by Helen Norrie from Houses 110.

Products and materials

Roofing
Lysaght Spandek panels in Zincalume; Kingspan Air-Cell Insulbreak.
External walls
James Hardie Villaboard lining with dressed hardwood-cover battens, painted with Dulux Weathershield.
Flooring
Mixed hardwood shot-edge boards, coated with Sikkens clear finish.
Bathroom
Caroma Marc Newson range basin, toilet, mixers and shower.
External elements
Permathene Gabion structures.

Credits

Architect
Stephen de Jersey Architect
Qld, Australia
Project Team
Stephen de Jersey
Consultants
Builder Hurst Constructions
Cost consultant Ian Stark
Engineer Glynn Tucker Consulting Engineers
Structural engineer Pat Murray
Site details
Site type Suburban
Site area 800 m2
Building area 75 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2015
Design, documentation 8 months
Construction 6 months

Source

Award

Published online: 3 Nov 2016
Words: National Architecture Awards Jury 2016
Images: Scott Burrows

Issue

Architecture Australia, November 2016

Related topics

More award

See all
Winners announced: 2019 National Prizes Winners announced: 2019 National Prizes

The Australian Institute of Architects announced the 2019 National Prizes at the National Architecture Conference in Melbourne.

Gen–Y House, part of White Gum Valley in Perth. The project, designed by David Barr Architects, is one of the Cooperative Research Centre for Low Carbon Living’s sixteen Living Labs. 2019 National Prizes: Leadership in Sustainability Prize

The 2019 Leadership in Sustainability Prize is awarded to the Cooperative Research Centre for Low Carbon Living.

Professor Helen Lochhead. 2019 National Prizes: Paula Whitman Leadership in Gender Equity Prize

The 2019 Paula Whitman Leadership in Gender Equity Prize is awarded to Helen Lochhead.

Sobi Slingsby. 2019 National Prizes: BlueScope Glenn Murcutt Student Prize

Sobi Slingsby is awarded the BlueScope Glenn Murcutt Student Prize.

Calendar