Endorsed by

2017 National Architecture Awards: Interior Architecture Award

UQ Forgan Smith Building – TC Beirne School of Law and Walter Harrison Library Refurbishment by BVN Interior Architecture: National Award Australian Institute of Architects

Jury citation

Inserted seamlessly within the University of Queensland’s Forgan Smith Building, this distinctive and refined interior for a relocated law school significantly reimagines the restrictive cellular planning of the shell. It provides for contemporary teaching, learning and research while drawing on the traditions and sensibility of the legal profession for inspiration.

The interior has been radically transformed through the introduction of significant voids, dramatic stairs and new vaulted ceilings defining wayfinding and offering visual delight. A memorable and spatially complex entry experience connects the three previously disconnected levels while revealing movement and interaction between visitors, staff and students. This space provides an identifiable “heart” to the school.

The material palette also pays homage to legal traditions and aesthetics, including in its decorative motifs, while refurbished silky oak doors provide a tangible link to the original fabric. A very high quality of finishes and beautiful custom furniture have been provided within the limits of the budget and procurement framework. The sequential spatial order combines seamlessly with the distinctive character of the separate territories in this elegant and restrained interior.

For more coverage of the UQ Forgan Smith Building – TC Beirne School of Law and Walter Harrison Library Refurbishment, read the article by ArchitectureAU editor (acting), Linda Cheng.

Credits

Architect
BVN
Australia
Project Team
Brian Donovan (project principal), Damian Eckersley (project director), Lucas Leo (project architect), Jared Bird, Marc Sullivan, Fedor Medek, Polina Zhalniarovich, Phil Tait, Greg Lamb, Joanna Newton, Jad Sylla
Consultants
Acoustic consultant Acoustics Noise Vibration
Builder Buildcorp Interiors
Building certifier and DDA McKenzie Group
Electrical, mechanical, hydraulics engineers Aurecon
Fire engineer Arup
Fire services Aurecon
Heritage consultant Andrew Ladlay Architect
Lift consultant Aurecon
Quantity surveyor Steele Wrobel
Structural engineer Bligh Tanner
Superintendent's representative Capital Insight
Site details
Location Brisbane,  Qld,  Australia
Site type Urban
Category Commercial / public buildings
Type Universities / colleges
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 2 Nov 2017
Words: 2017 National Architecture Awards Jury
Images: Christopher Frederick Jones

Issue

Architecture Australia, November 2017

Related topics

More award

See all
Winners announced: 2019 National Prizes Winners announced: 2019 National Prizes

The Australian Institute of Architects announced the 2019 National Prizes at the National Architecture Conference in Melbourne.

Gen–Y House, part of White Gum Valley in Perth. The project, designed by David Barr Architects, is one of the Cooperative Research Centre for Low Carbon Living’s sixteen Living Labs. 2019 National Prizes: Leadership in Sustainability Prize

The 2019 Leadership in Sustainability Prize is awarded to the Cooperative Research Centre for Low Carbon Living.

Professor Helen Lochhead. 2019 National Prizes: Paula Whitman Leadership in Gender Equity Prize

The 2019 Paula Whitman Leadership in Gender Equity Prize is awarded to Helen Lochhead.

Sobi Slingsby. 2019 National Prizes: BlueScope Glenn Murcutt Student Prize

Sobi Slingsby is awarded the BlueScope Glenn Murcutt Student Prize.

Most read

Latest on site

Calendar