2017 National Architecture Awards: Residential Architecture – Houses (Alterations and Additions) Award

Annandale House by Welsh and Major Architects Houses (Alterations and Additions): National Award Australian Institute of Architects

Jury citation

Hidden behind a humble facade in Sydney’s Annandale, this project works every millimetre of its constrained site width. The front rooms of the existing house have been carefully restored and visitors pass through a narrow and delightfully enhanced existing corridor, leading to the dramatic contrast of a light-filled, double-height central space connecting to the level below. A retractable glazed roof over this void space blurs the distinction between internal and external space and draws light and air into the centre of the house. Inventive planning allows the kitchen to serve as circulation, spilling out onto the linear courtyard, while the dining area tucks neatly under the hovering volume of the existing cottage.

Landscape is integrated throughout, with a sculptural tree filling the central void and a green roof full of flowering aloe providing wonderful outlook from the bedroom. Elements of the existing 1980s rear structure have been repurposed – brick walls and concrete floors. Internally, materials are gutsy and durable while providing warmth and solidity. Every detail has been lovingly cared for and considered, with thought and rigour. This is an inventive response to a tight urban site with challenges in levels and orientation, providing joy in the details and beauty in the warmth and texture of real, raw materials.

Annandale House was reviewed by Tobias Horrocks in Houses 118.

Credits

Architect
Welsh + Major Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
David Welsh, Andrew Short
Consultants
Builder SFN Constructions
Engineer Cantilever Consulting Engineers
Hydraulic consultant SPP Group
Landscape consultant Sue Barnsley Design
Town planner Chapman Planning
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Category Residential
Type Alts and adds, New house, Residential
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 2 Nov 2017
Words: 2017 National Architecture Awards Jury
Images: Michael Nicholson

Issue

Architecture Australia, November 2017

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar