Endorsed by

2017 Houses Awards: House Alteration and Addition under 200 m2

House Alteration and Addition under 200 m2 – joint winner A Pavilion Between Trees by Branch Studio Architects 2017 Houses Awards

Jury comment

This new pavilion structure provides a main bedroom suite to an existing dwelling, with an atmospheric palette of raw materials designed to reflect the mood of the functions of the space.

The pavilion was designed with minimal artificial lighting to create a “natural atmosphere” in which to relax and unwind. This is a calm and intimate environment with varying layers of privacy and a careful connection to the landscape.

The refined building envelope sits delicately within the landscape, combining charcoal rammed earth and the reflective quality of large panels of glass to connect the structure with its surrounds.

The pavilion is exquisitely detailed and so is the transition between the existing house and the new structure. The internal topography of stepped floor planes further defines the variety of functions and degrees of connectivity with the landscape.

This is a precious gem of a building that has clearly been conceived with a passion for the manipulation of raw materials and their impact on the surrounding environment.

See full image galleries of all the winning and shortlisted projects here.

Award for House Alteration & Addition under 200 m2 is supported by Asko.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok in Colorbond ‘Monument’.
External walls
Silvertop ash shiplap in Cutex ‘Black Ash’ finish; rammed earth.
Internal walls
Rammed earth; Polytec Maison Oak veneer in ‘Ravine’; Edwards Slate and Stone double-honed bluestone tiles; hoop pine plywood ceiling in Cutek ‘Black Ash’ finish.
Windows and doors
Capral Narrowline frames and artisan folding doors in black.
Flooring
Bentzon Savanna carpet from RC+D; Edwards Slate and Stone double-honed bluestone tiles; silvertop ash timber floorboards in Cutek ‘Black Ash’ finish.
Lighting
Unios Tourmaline wall lights in black/gold; Gentech Lighting low-profile surface-mounted LED strip lighting; SAL LED track lighting; Telbix Eos external wall lights.
Bathroom
Custom mild steel and concrete vanity by the builder; Rogerseller Solo oval bath; Milli Axon bath outlet and basin mixers in black; Laufen Kartell 420 round basins; custom outdoor shower in exposed copper by the builder.
External elements
Custom off-form concrete seating and custom weathering steel planter and screen by the builder.
Other
Built-in joinery incorporating Polytec Maison Oak veneer, Warwick Fabrics upholstery, formed concrete and mild steel.

Credits

Architect
Branch Studio Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Nicholas Russo, Simon Dinh, Rowena Henry
Consultants
Builder Martin Builders
Engineer WSP Structures
Joinery Nest Joinery
Site details
Site type Rural
Project Details
Status Built
Completion date 2017

Source

Award

Published online: 4 Aug 2017
Images: Peter Clarke

Issue

Houses, August 2017

Related topics

More award

See all
Crump Treehouse by Crump Architects. 2019 Tasmanian Architecture Awards shortlist

The Australian Institute of Architects has released the shortlist for the 2019 Tasmanian Architecture Awards.

Cabarita Park Conservatory by Sam Crawford Architects. 2019 NSW Architecture Awards shortlist

The Australian Institute of Architects has announced the shortlist for the 2019 NSW Architecture Awards.

Hawthorn House by Edition Office. Shortlist revealed: 2019 Houses Awards

Across nine categories, 181 entries and five emerging practices have been shortlisted in the 2019 Houses Awards.

Ballarat East House by Porter Architects. 2019 Houses Awards shortlist: New House under 200m2

Seventeen projects from this category have been shortlisted in the 2019 Houses Awards.

Most read

Latest on site

Calendar