Endorsed by

2017 Houses Awards: Outdoor

Outdoor Waterloo House by Anthony Gill Architects with Budwise Garden Design 2017 Houses Awards

Jury comment

In this modest but ambitious project, the architect has used a light touch to maintain and enhance a house already well loved by its owners. A series of courtyard gardens is integral to and indivisible from the interior, with each room in the house opening to or overlooking a densely planted external space.

Lightweight pergolas provide shade and privacy from overlooking to the rear courtyard, while the hit-and-miss recycled brick screen wall around the first-floor bathroom courtyard provides privacy, shade, cooling and outlook. The re-use of salvaged bricks from the demolition of the original rear wing, for both paving and new walls, provides a robust and maintenance-free structure intended to be completely absorbed by the lush and dense planting over time.

This project demonstrates minimal intervention for maximum outcome. It is a delightful and sustainable outdoor space achieved with an economy of means, and it provides a perceived distancing from its neighbours that is rare in such a high-density inner-city location.

See full image galleries of all the winning and shortlisted projects here.

Award for Outdoor is supported by Artemide.

Products and materials

Roofing
Corrugated galvanized roof sheet; custom galvanized rainwater goods
External walls
Recycled bricks from The Brick Pit
Internal walls
Recycled bricks from The Brick Pit finished with Porter’s Original Lime Wash
Windows
Custom steel windows in Dulux Ferrodor
Doors
Custom solid timber doors; Zodiac unlacquered brass hardware
Flooring
Recycled timber floorboards with Synteko finish
Lighting
Reggiani Yori spotlight from Euroluce
Kitchen
Lacanche oven and cooktop; Miele integrated fridge and dishwasher; Franke undermount sinks; Vola tapware in unlacquered brass; terrazzo benchtop
Bathroom
Duravit Happy D basin and toilet; Vola accessories and tapware in unlacquered brass; Brodware showerhead in unlacquered brass; bath from Antique Baths Sydney; Carrara marble vanity
Heating and cooling
Hydronic heating

Credits

Architect
Anthony Gill Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Anthony Gill, Isabell Adam, Luisa Campos
Garden design
Budwise Garden Design
Sydney, NSW, Australia
Consultants
Engineering SDA Structures
Heritage consultant John Oultram Heritage and Design
Site details
Site type Urban
Site area 125 m2
Building area 150 m2
Project Details
Status Built
Completion date 2016
Design, documentation 12 months
Construction 8 months

Source

Award

Published online: 4 Aug 2017
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, August 2017

Related topics

More award

See all
Manatj Park (Kings Square), Perth City Link by Plan E Landscape Architects with Iredale Pedersen Hook Architects and Lyons Architects Shortlist revealed: 2019 Australian Urban Design Awards

Fifty-two entries have been shortlisted in the 2019 edition of the Australian Urban Design Awards.

Daylesford Longhouse by Partners Hill. ‘Sensitive’ and ‘tactile’: The winners of the 2019 Houses Awards announced

A 110-metre-long shed has been named Australian House of the Year at the 2019 Houses Awards, announced on Friday 26 July.

Daylesford Longhouse by Partners Hill. 2019 Houses Awards: Australian House of the Year

Daylesford Longhouse by Partners Hill is winner of the award for Australian House of the Year in the 2019 Houses Awards.

The Garden Bunkie by Reddog Architects. 2019 Houses Awards: Sustainability

The Garden Bunkie by Reddog Architects is the winner of the award for Sustainability in the 2019 Houses Awards.

Calendar