Endorsed by

2017 National Architecture Awards: Educational Architecture Award

St Joseph’s Nudgee College Hanly Learning Centre by M3 Architecture Educational Architecture: National Award Australian Institute of Architects

Jury citation

The Hanly Learning Centre, for Catholic Boys’ school St Joseph’s Nudgee College, is a key component of the architects’ masterplan for this campus, accommodating a reimagined library, commons, canteen and classrooms. An epic central “theatre in the round” returns a focus to academia, matching the school’s passion for excellence in sport. Verandahs encircle the large open-air central commons, providing circulation and galleries to the theatre below. The scale of this stately commons space recasts the sporting oval it overlooks as an anteroom to the chamber of academic learning.

The library opens fully to the commons at ground level and is a democratic space where learning is freely available, refreshingly without security. Accommodating different physical postures, the library sits comfortably, with its rich timbered interior providing spatial variety. Seven different “habits of mind,” the educational pedagogy of the school, drive the diversity of learning spaces. This place accommodates the vigorous physicality common to teenage boys so that their energy can be expressed without risk to the fabric or dignity of the building, while students extend their minds, study, perform and converse.

The assured scale, contemporary forms and material palette of this project exhibit a confidence aligning with its significant heritage campus and promote gravitas, transparency, opportunity and stimulation.

For more coverage, read the project review by Sheona Thomson.

Credits

Architect
m3architecture
Qld, Australia
Consultants
Builder Fardoulys Constructions
Certifier Bartley Burns
Civil and structural consultant Cardno
Commercial kitchen consultant Food Service Design Australia
Electrical and mechanical engineer Hawkins Jenkins Ross
Fire engineer Defire
Hydraulic consultant H Design Pty Ltd
Landscape consultant Lat27
Lift engineer Hawkins Jenkins Ross
Quantity surveyor Michael Davies Consulting
Town planner John Gaskell Planning Consultants
Site details
Location Brisbane,  Qld,  Australia
Category Commercial / public buildings
Type Schools, Universities / colleges
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 2 Nov 2017
Words: 2017 National Architecture Awards Jury
Images: Christopher Frederick Jones

Issue

Architecture Australia, November 2017

Related topics

More award

See all
Manatj Park (Kings Square), Perth City Link by Plan E Landscape Architects with Iredale Pedersen Hook Architects and Lyons Architects Shortlist revealed: 2019 Australian Urban Design Awards

Fifty-two entries have been shortlisted in the 2019 edition of the Australian Urban Design Awards.

Daylesford Longhouse by Partners Hill. ‘Sensitive’ and ‘tactile’: The winners of the 2019 Houses Awards announced

A 110-metre-long shed has been named Australian House of the Year at the 2019 Houses Awards, announced on Friday 26 July.

Daylesford Longhouse by Partners Hill. 2019 Houses Awards: Australian House of the Year

Daylesford Longhouse by Partners Hill is winner of the award for Australian House of the Year in the 2019 Houses Awards.

The Garden Bunkie by Reddog Architects. 2019 Houses Awards: Sustainability

The Garden Bunkie by Reddog Architects is the winner of the award for Sustainability in the 2019 Houses Awards.

Most read

Latest on site

Calendar