2017 National Architecture Awards: Heritage Award

100 Harris St by SJB Heritage: National Award Australian Institute of Architects

Jury citation

The original Schute, Bell, Badgery and Lumby Wool Store is significant as a relic reflecting the importance of the wool industry to Australia. The skilled repurposing of this building encourages a greater appreciation of its heritage value. Sensitive insertions allow the building to perform as an exemplary contemporary workplace.

The entry journey from the street is through a transitional double-volume space, now an active cafe, then through a spatially compressed, timber-lined tunnel leading to the foyer. Glass lifts are located on the perimeter of the new atrium where the traditional timber post-and-beam structure is revealed.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

An inspired strategy that delivers both light and legibility to this vast, six-level, 4,500-square-metre building was the creation of a central atrium under the striking sawtooth skylights, which are set on a diagonal geometry. This void is inserted with minimal impact on the chunky, untouched, ironbark posts and beams, while a series of access ways, stairs and lifts duck and weave their way around the existing structure, all providing security yet with delightful visual connection between levels.

New insertions are in deliberately recessive colours, ensuring that the original structure remains legible. This refreshing project is a sensitively handled, creative repurposing of a fine Federation-era warehouse.

Credits

Architect
SJB Sydney
Surry Hills, Sydney, NSW, Australia
Project Team
Adam Haddow (principal architect), Matthew Hughes, Sevda Cetin (project leaders), Klaude Lania, Joel Sia, Halima Begum, Peter Choi, Owen Rogers, Kate Lewis, Andrew Ness, Howe Law
Consultants
Access consultant Accessibility Solutions
Acoustic consultant Accessibility Solutions
BCA consultant Vic Lilli & Partners
Builder The Peloton Group
Fire consultant IGS
Fire engineer Olsson Fire and Risk
Heritage consultant NBRS Architecture
Landscape consultant 360 Degrees Landscape Architects
Mechanical and Hydraulic Engineers IGS
Project manager Citi100
Structural consultant M and G Consulting
Site details
Site type Urban
Category Commercial / public buildings
Type Adaptive re-use, Workplace
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 2 Nov 2017
Words: 2017 National Architecture Awards Jury
Images: Felix Forest

Issue

Architecture Australia, November 2017

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar