2017 National Architecture Awards: Residential Architecture – Houses (New) Award

Coogee House by Chenchow Little Residential Architecture – Houses (New): National Award Australian Institute of Architects

Jury citation

With a special level of spatial control on this publicly exposed beachside site, the architects have achieved a privacy-enhancing containment so nuanced that neither inhabitants nor passers-by suffer any sense of exclusion. Internally, the planning of levels stepping down the hill, using a triangulated structure and ordering, ensures a strong sightline focus on the superb coastline. Externally, a second skin of open batten screens allows the public a glimpse of some internal circulation – disarming any defensiveness and giving rise to rich and varied visual textures.

Privacy is ensured and views controlled through clever trapezoidal windows whose raked sill lines seemingly amplify the dramatic setting – achieving openness without intrusion. Material choices, refined detailing and precision craftsmanship enhance the spatial pleasures and textural beauty of the interiors. A well- tempered environment has been created in harsh conditions, with additional qualities of solidity and calm.

So many of the challenges of dense, urban, weather-exposed seaside living are evident on this demanding site. Rising above these limitations and drawing from them an attuned and sophisticated visual language, this outstanding work is a masterful demonstration of the value good architecture can bring to the experience of living.

Coogee House was reviewed by Katelin Butler in Houses 115.

Credits

Architect
Chenchow Little
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Tony Chenchow, Stephanie Little (design architects), Laura Meyer (project architect), Kate Irwin Faulks, Joshua Mulford
Consultants
Builder Pacific Plus Constructions
Engineer Benvenuti S.C.
Environmental consultant Damian O’Toole Town Planning
Hydraulic consultant Taylor Consulting
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Category Residential
Type New houses, Residential
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 2 Nov 2017
Words: 2017 National Architecture Awards Jury
Images: Peter Bennetts

Issue

Architecture Australia, November 2017

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar