Endorsed by

2018 National Architecture Awards: National Award for Small Project Architecture

Cottesloe Lobby and Landscape by Simon Pendal Architect National Award for Small Project Architecture Australian Institute of Architects

Jury citation

Cottesloe Lobby and Landscape is a sensitive reworking of the public entrance to a 1970s beachside residential tower in suburban Cottesloe, Perth. The consideration of the entry sequence begins outside the site with material palette references to the coastal landscape. The overall effect is one that binds the project to its place of sand and salt water.

A generous public contribution is made through the brick textured plaza mediating engagement with the street. In time, the dappled light that will fall through the canopy of the centrally planted feature tree will subtly mark the first threshold. The sand- coloured brick wedge plaza uses English bond and narrows down toward the concrete canopy seemingly floating above standings of stainless steel tubes. A turn of direction and the resident is presented with the reconsidered vaulted entry lobby, where great care has been taken to seamlessly resolve the threshold as an extension of the external materials abutting the original work deeper in the plan.

The jury was impressed by the rigour of thought shown in this delightful reworking of the engagement between the old and the new, the tower and the ground. The possibilities of thresholds and materiality as generators of experience are successfully explored here.

Credits

Architect
Simon Pendal Architect
Consultants
Builder Kelly Building
Cost consultant RBB
Electrical BEST Consultants
Engineer Atelier JV
Landscape Carrier and Postmus Architects
Site details
Category Commercial / public buildings, Landscape / urban design
Project Details
Status Built
Related topics

More award

See all
Winners announced: 2019 National Prizes Winners announced: 2019 National Prizes

The Australian Institute of Architects announced the 2019 National Prizes at the National Architecture Conference in Melbourne.

Gen–Y House, part of White Gum Valley in Perth. The project, designed by David Barr Architects, is one of the Cooperative Research Centre for Low Carbon Living’s sixteen Living Labs. 2019 National Prizes: Leadership in Sustainability Prize

The 2019 Leadership in Sustainability Prize is awarded to the Cooperative Research Centre for Low Carbon Living.

Professor Helen Lochhead. 2019 National Prizes: Paula Whitman Leadership in Gender Equity Prize

The 2019 Paula Whitman Leadership in Gender Equity Prize is awarded to Helen Lochhead.

Sobi Slingsby. 2019 National Prizes: BlueScope Glenn Murcutt Student Prize

Sobi Slingsby is awarded the BlueScope Glenn Murcutt Student Prize.

Most read

Latest on site

Calendar