Canyon-like installation wins 2018 NGV Architecture Commission

The National Gallery of Victoria (NGV) has announced the winning proposal for the 2018 NGV Architecture Commission.

Designed by Muir Architecture and landscape architecture consultancy Openwork, the winning proposal – entitled Doubleground – will create a series of chasms surrounded by a lifted landscape of tilted embankments.

The design of the installation features triangulated forms that reference architectural elements of the Roy Grounds-designed NGV International building, such as the pattern on the facade below the roofline and the internal glass wall of the Great Hall.

The installation will include a decking area, which recalls Grounds’s original timber design for the gallery foyer. It will also include a bamboo garden, inspired by the building’s original bamboo courtyard.

Doubleground, the winning proposal for the 2018 NGV Architecture Commission by Muir Architecture and Openwork.

Doubleground, the winning proposal for the 2018 NGV Architecture Commission by Muir Architecture and Openwork.

Image: Muir Architecture and Openwork

Architect Amy Muir of Muir Architecture drew from her childhood memories of visiting the NGV in order to create a digital collage to form a “design blueprint.” The collage uses architectural components from the building including the facade and the famous Leonard French stained glass ceiling in the Great Hall.

A digital collage of NGV International’s architectural elements by Amy Muir provided the design blueprint for Doubleground.

A digital collage of NGV International’s architectural elements by Amy Muir provided the design blueprint for Doubleground.

Image: Amy Muir

“The 2018 Architecture Commission provides an intervention that challenges the role of the NGV Garden. Acknowledging the intent and architectural language of the original Roy Grounds building, the Commission seeks to bring the memories of place back into play. We hope that the commission will allow visitors to see the NGV Garden in a new way,” Muir said.

The NGV International building will celebrate its 50th anniversary in August 2018.

“Doubleground is a concept that offers visitors a unique opportunity to reflect upon and reexamine the history and design of the Gallery as an integral part of Melbourne’s public realm,” said NGV director Tony Ellwood.

Doubleground, the winning proposal for the 2018 NGV Architecture Commission by Muir Architecture and Openwork.

Doubleground, the winning proposal for the 2018 NGV Architecture Commission by Muir Architecture and Openwork.

Image: Muir Architecture and Openwork

The NGV runs a design competition for the NGV Architecture Commission annually. The 2018 installation will be the fifth iteration of the commission.

The two-stage competition is judged anonymously for the first stage. The shortlist for the 2018 commission also included FMD Architects, Future Days and Nikos Papastergiadis; Lance van Maanen and Llawella Lewis; Michael McKeon and Wesley Perrott; and SJB.

Amy Muir was a juror for the 2017 competition, which was won by Retallack Thompson and Other Architects. Openwork founder Mark Jacques was a member of M@ Studio Architects which designed the 2016 commission Haven’t you always wanted…?

Related topics

More news

See all
251 Wickham Street by Bureau Proberts. ‘A new type of office building’ for Brisbane's Fortitude Valley

Bureau Proberts’s design for a 28-storey Brisbane tower is intended to provide a “striking alternative” to the surrounding commercial buildings of the CBD and the …

Perth Concert Hall by Howlett and Bailey Architects. ‘Beautifully poured’ brutalist Perth concert hall to be redeveloped

The Western Australian government has pledged $30 million to redevelop the brutalist Perth Concert Hall.

South West TAFE Warrnambool learning and library hub, designed by Kosloff Architecture. ‘An iconic building’ proposed for regional Victorian town

Kosloff Architecture has designed multi-storey, highly transparent learning facility for the south-west Victorian town of Warrnambool.

A grand stair inside 5 Parramatta Square by Manuelle Gautrand Architecture with  Designinc and Lacoste and Stevenson. New vision of Parramatta Square civic hub

5 Parramatta is designed by French practice Manuelle Gautrand Architecture with Designinc and Lacoste and Stevenson

Most read

Latest on site

Calendar