2019 National Architecture Awards: The Harry Seidler Award for Commercial Architecture

Dangrove by Tzannes.

Jury citation

Dangrove is a two-storey private facility designed specifically for the storage, evaluation and curation of one of Australia’s largest private art collections. In this masterful project, Tzannes engages complex technical pragmatics and the sublime in equal measure.

The building’s lower level provides state-of-the-art facilities for core operations: storage, restoration, curation, preparation for transportation, security station, covered delivery and parking. The upper level is organized in two parts with an adjoining sculpture garden. Intended as a front-of-house, it is primarily focused around art evaluation. The first art evaluation space is a long room that runs along the street with a scalloped concrete ceiling. The second is a wedge-shaped space of impressive scale, characterized by a wall of diffuse light above a panelled concrete datum. Known as the Great Hall, it has a deeply memorable ethereal interior quality. Its single-pitch roof carries a large array of photovoltaic cells and collects water for re-use.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Notwithstanding an intentionally unceremonial stair, these two rooms feel public in their scale and material, and do indeed host multiple uses. The first room acts as a function space (served by a commercial kitchen at its far end), is a foyer to the Great Hall, and is sometimes used as a temporary display space or an event space for music and theatre.

Dangrove is designed for at least a century-long life, based on a clear set of strategies developed to ensure its endurance: robust materials, floor levels secure against flooding, services that are handy for maintenance and retrofitting, perimeter fire egress corridors as waterproofing backup and polycarbonate panels that are accessible for replacement.

The building is at ease in its context, with a long, elegant face to the street and a dramatic wedge form that speaks to the industrial history and character of Sydney’s Alexandria. At once mute and highly identifiable, this is a confident architecture that will endure.

Dangrove is located in Alexandria, New South Wales, and is built on the land of the Gadigal people of the Eora nation.

— Dangrove will be reviewed by Laura Harding in a future issue of Architecture Australia.

Credits

Architect
Tzannes
Chippendale, Sydney, NSW, Australia
Project Team
Alec Tzannes, Chi Melhem (project directors), Jonathan Evans (sustainable design and design review), George Korban (project architect), Neil Haybittel, Derek Chin, Luke Novotny (architects), William Blake, Lily Tandeani, Tony Lam (designers), Kate Nason,, Sarah Reid (graduates of architecture), Elanor Hyland-Falle (lighting and furnishings)
Consultants
Acoustic consultant Acoustic Studio
BCA consultant Philip Chun
Builder Infinity
Building surveyor SDN Land Surveyors
ESD Steensen Varming
Electrical and lighting consultant Steensen Varming
Engineer TTW
Facade consultant Surface Design
Fire consultant Red Fire Engineers
Flood assessment WMA Water
Hydraulic consultant Warren Smith and Partners
Landscape consultant Oculus
Life cycle analysis The Footprint Company
Mechanical and services consultant Steensen Varming
Quantity surveyor Bylett and Associates
Town planner BBC Consulting Planners;
Traffic consultant Thompson Stanbury Associates
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Category Commercial / public buildings
Type Culture / arts
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 7 Nov 2019
Words: 2019 National Awards Jury
Images: Ben Guthrie

Issue

Architecture Australia, November 2019

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar