2019 House Awards: House Alteration and Addition under 200m2

House in Darlinghurst by Tribe Studio

Jury comment

This project saw the transformation of a former electrical substation built in the 1930s, located in what was once a slum and red light district in Darlinghurst. The architect’s modest response to the context involved making a respectful intervention into the existing grungy industrial form. Behind the chiselled exterior is an elegantly sparse, compact, minimal and mono-chromatic interior.

This innovative house becomes a generous home by striving to filter natural light by day and becoming an illuminated glowing lantern by night. A gossamer stair within a narrow chasm connects the four levels of varying heights through an encrusted outer skin to a crisp, black-and-white sequence of functional inner volumes. Diverse patterns are produced through layered filigrees, veils and screens, providing a secure refuge for the occupants.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Venetian glass bricks, described by the architect as “a wild extravagance,” are wrapped around the spacious rooftop pool terrace, providing a shiny oasis within the urban collage. The final skyward gesture is the embrace of foliage from the neighbour’s mature gum tree, reminding us that the ambience of a protected and private backyard is possible even in the city.

Achieving excellence through the use of a restrained palette, this experimental project is a bold contribution to a challenging environment, with a refreshing depth of thoughtfulness and consideration.

The Award for House Alteration and Addition under 200m2 is supported by Asko.

See full image galleries of all the winning and shortlisted projects here.

Credits

Architect
Tribe Studio
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Hannah Tribe, Miriam Green, Jeff Grant
Consultants
Builder Daniel Girling-Butcher
Engineer SDA Structures
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 26 Jul 2019
Words: Houses Awards Jury 2019
Images: Katherine Lu

Issue

Houses, August 2019

Related topics

More award

See all
Bendigo Hospital Project by Oculus with Paul Thompson 2019 National Landscape Architecture Awards announced

The Australian Institute of Landscape Architects has announced the winners of the 2019 National Landscape Architecture Awards.

Cloud Cottage by Takt Studio. 2019 NSW Country Division Awards

The Australian Institute of Architects has revealed the winners of the 2019 edition of the NSW Country Division Awards.

Devonport Living City Stage 1 by Lyons with Maddison Architects and Birrelli. Shortlist revealed: 2019 National Architecture Awards

Buildings that demonstrate the value of architecture through public benefit and commitments to social and environmental sustainability make up the shortlist of the 2019 National …

Manly Greenhouse by Luchetti Krelle. Shortlist revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

Ninety-four entries have been shortlisted in the 2019 Eat Drink Design Awards.

Most read

Latest on site

Calendar