2019 National Architecture Awards: The Eleanor Cullis-Hill Award for Residential Architecture – Houses (Alterations and Additions)

Terrarium House by John Ellway.

Jury citation

In Terrarium House, John Ellway has completely transformed a former single-bedroom timber cottage into a rich and delightful home with space for guests. A surprising spatial diversity is achieved through a series of simple but radical strategic moves.

On a site in inner Brisbane that slopes steeply away to the north, the original cottage was built with its verandah opening directly onto a narrow street. The architect has carefully repaired the cottage and retained its cellular rooms as bedrooms. New kitchen, dining and living spaces have been introduced within the former open undercroft at garden level. Upper and lower levels are united through a large internal void that both creates a feeling of spaciousness and draws sunlight into the plan.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

The front verandah floor has been removed in an ingenious strategy that unlocks the original plan, allowing light, air and access between levels via a covered garden stair. Camouflaged by a dense vine, the trellised verandah appears almost untouched from the outside; only a slightly projecting bridge and handrail hint at the transformed habitation within. This project shifts the definition of “verandah” from a familiar element of public–private interface to a space of intrigue. The house maintains privacy while being porous and connected to the street.

The result of the architect’s moves is a highly sensorial interior that connects strongly to the garden. Every detail displays judicious effort and a well pitched restraint. While the cottage is predominantly white, a dark ceiling, concrete floor and oiled timber joinery downstairs deliberately recall the shadowy quality of the original undercroft. Disappearing sliding doors make ambiguous the edge between house and garden, and the scent of the earth is present inside. There is a sophisticated handling of natural light using both clear and translucent glass, as well as solid panels. Slatted floor surfaces and vegetation also filter the light. This is an impressively clever and memorable project.

Terrarium House is located in Highgate Hill, Queensland, and built on the land of the Yugara and Turrbal people.

For more coverage, see Sheona Thomson’s review from Houses 122.

Credits

Architect
John Ellway Architect
Project Team
John Ellway
Consultants
Builder Mat Saggers
Engineer Westera Partners
Site details
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 7 Nov 2019
Words: 2019 National Awards Jury
Images: Toby Scott

Issue

Architecture Australia, November 2019

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar