2019 National Architecture Awards: National Award for Residential Architecture – Houses (New)

Jury citation

Hawthorn House is an abstraction made material. It is a provocative spatial diagram transformed into a powerful experience of refined details and a restrained yet luxurious palette of wood, curved glass and concrete.

Cubic, concrete masses, punctured by semicircular apertures, rest on delicate, residual supports, highlighting a constant interplay between heavy and light, solid and open, screening overhangs and curved floor-to-ceiling glazing. This vessel-like glazing defines two radiused, rectangular ground plans that are captured and bounded by thin-shelled concrete cubes. The glazing sets up an interiority that appears to expand outwards. The seamless continuity of the wood ceiling from inside to outside completes the soffit of the concrete shell as an extended membrane; it reinforces a sense of materials acting as singular skins, contributing to the house’s diagrammatic architecture.

The ground floor is a panorama, at once open and blinkered. The controlled palette of materials expands only slightly as one moves from the ground-floor living, dining and kitchen areas to the upper-level bedrooms, where the two cubic masses differentiate domains for children and adults. Walled gardens visually release the internalized upper levels skyward.

Hawthorn House is located in Hawthorn, Victoria and is built on the land of the Wurundjeri people of the Kulin nation.

For more coverage, read Alexandra Brown’s review from Houses 128.

Credits

Architect
Edition Office
Vic, Australia
Project Team
Kim Bridgland, Aaron Roberts (design architects), Jonathan Brener (project architect)
Consultants
Builder Flux
Engineer David Farrar
Landscape consultant Eckersley Garden Architecture
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 7 Nov 2019
Words: 2019 National Awards Jury
Images: Benjamin Hosking

Issue

Architecture Australia, November 2019

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar