2019 National Architecture Awards: The Emil Sodersten Award for Interior Architecture

Denton Corker Marshall Studio by Denton Corker Marshall.

Jury citation

Rarely has an interior work been so singular, so “on message,” as the interior design and fitout of Denton Corker Marshall’s new offices in Melbourne. A design and execution of profound consistency, every metre of the office floor seems to reaffirm the attitudes and sensibilities of the practice. Such an unrelentingly limited palette and resolution of details could easily become overwhelming; however, by DCM, this combination has produced a very provocative, very non-commercial interior architecture. As a branding exercise – which undoubtedly it is not – it serves to make it quite clear that DCM does not stand for all things – only some very considered things. No client entering the minimalist lobby/foyer would believe that this is a practice where anything goes, or where all client demands will be satisfied. It is a powerful message.

Having vacated a multi-floored office in favour of one large floor plate, the firm chose Collins Place, designed by Pei and Partners in collaboration with Bates Smart and McCutcheon in the 1970s. The building’s distinct, large, mullion-free windows create panoramas with a downward view-line, offering spectacular views, aligned off-grid, to Melbourne’s CBD.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Into this modernist relic, DCM has brought tones of grey, silver and black to unite disparate meeting rooms, work stations, presentation spaces, and various distinct offices and back-of-house areas. This consistency is never monotonous. Instead, it produces both a well recognized sensibility and a background against which people and new work come to the fore. It is sombre without being severe.

Perforated metal panels line most walls, giving a singular skin to the office; the same material is used for pin-up (or magnet-up) boards, storage, product literature shelves, and doors to toilets and the workshop. Large pivot panels close off or open up meeting and presentation spaces, with few areas closed by doors or thresholds. This is an anti-corporate corporate identity with subtlety, but without any ambiguity as to where the practice stands.

Denton Corker Marshall Studio is located in Melbourne, Victoria, and is built on the land of the Boon Wurrung and Woiwurrung (Wurundjeri) peoples of the Kulin nation.

Credits

Architect
Denton Corker Marshall
Melbourne, Vic, Australia
Consultants
Accessibility consultant Before Compliance
Acoustic consultant Marshall Day Acoustics
Builder Schiavello
Building surveyor Philip Chun
Services consultant Umow Lai
Structural consultant Arup
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Urban
Category Commercial / public buildings
Type Workplace
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 7 Nov 2019
Words: 2019 National Awards Jury
Images: Shannon McGrath

Issue

Architecture Australia, November 2019

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar