2019 National Architecture Awards: The Walter Burley Griffin Award for Urban Design

Maitland Riverllink by Chrofi with McGregor Coxall.

Jury citation

A community newsletter pinned to a noticeboard in a new riverside cafe in Maitland proudly proclaims the area’s economic and urban renewal. At its centre is an image of a monolithic brick portal that frames a canopy of river red gums, bringing the trees and the river into the Maitland streetscape. Clearly, a remarkable urban proposition has been realized here.

For decades following a devastating flood, the connection between Maitland’s main street and the Hunter River was lost. Originally engaged to design public ablutions, Chrofi, working in collaboration with McGregor Coxall and the Maitland City Council, saw an opportunity to recalibrate the aspiration of the initial brief. What has followed is a masterstroke in urban intervention.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Beyond the original prosaic requirements of the project, the architects convinced the client to acquire a larger share of underused street front. Recalling the traditions of Renaissance urbanism – of civic rooms and gateways – they conceived a monumental gateway between the main street and the river, scaled to act as a public living room.

A quality of considered architectural engagement is evident at every scale. The oblique figure of the plan offers mass and depth to the sense of threshold. It creates tapering width to accommodate amenity and additional commercial functions, which orient to the river, while also setting the rich texture of handmade brick into the surface of the street. This geometry creates an exaggerated perspective that magnifies the proximity of the riverine landscape. The subtle curvature of the brick edge resolves the main gesture of the plan and creates a sharp but wholly tactile resolution to the edges of the work.

This is a consummate and inspired intervention – an armature for urban amenity and civic pride. Through careful and generous processes, the architecture has made promises of a larger future and re-established a community’s relationship with its river.

Maitland Riverlink is located in Maitland, New South Wales and is built on the land of the Wonnarua people.

For more coverage, see Kerry Clare and SueAnne Ware’s review from Architecture Australia Jan/Feb 2019.

Credits

Architect
CHROFI
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Tai Ropiha (project director), Susanne Pollmann, Joshua Zoeller (project architects), Adrian McGregor (landscape architect)
Architect
McGregor Coxall
Sydney, NSW, Australia
Consultants
AV consultant Marshall Day Entertech
Accessibility consultant BCA Access Solutions
BCA consultant Steve Watson and Partners
Builder Graph Building
Engineer SDA
Fire engineer MCD Fire Engineering
Graphic design Deuce Design
Heritage consultant City Plan
Hydraulic consultant Whipps Wood Consulting
Kitchen consultant Frost
Public art consultants Braddon Snape
Quantity surveyor Rider Levett Bucknall
Services consultant Northrop
Town planner Ethos Urban
Site details
Category Landscape / urban design
Type Public / civic
Project Details
Status Built

Source

Award

Published online: 7 Nov 2019
Words: 2019 National Awards Jury
Images: Brett Boardman, Chrofi, Simon Wood

Issue

Architecture Australia, November 2019

Related topics

More award

See all
Blacksmith Lake Mulwala by The Stella Collective. Winners revealed: 2019 Eat Drink Design Awards

The winners of the 2019 Eat Drink Design Awards were announced at a ceremony in Melbourne on 12 November.

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb. 2019 Eat Drink Design Awards: Hall of Fame

Cumulus Inc. by Pascale Gomes-McNabb.

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil. 2019 Eat Drink Design Awards: Best Installation Design

The Magic Box by Liminal Objects with Van Tuil.

Most read

Latest on site

Calendar